Зимните музикални вечери в Пазарджик поддържат огъня, запален от Иван Спасов

Пазарджишкият симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров
Снимка: Пламен Христов
Международният фестивал Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов” се провежда от 1975 година  с финансовата подкрепа на Община Пазарджик. Организаторите и Симфоничния оркестър на града, ръководен сега от Григор Паликаров,  поддържат живи традициите на форума, на чиято сцена през годините са прозвучали много нови творби от български композитори и са гостували знаменитости от страната и чужбина, за да представят световната класика.


43-ото издание на Зимните музикални вечери ще бъде открито на 25 януари 2018 г. в зала "Маестро Георги Атанасов", а първото произведение в програмата по традиция е Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров. Солист в ми-минорния концерт на Феликс Менделсон-Бартолди ще бъде известният наш цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази - дългогодишен концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам. Предвидени са и две рядко изпълнявани творби - увертюра към операта "Крал за един ден, или Мнимият Станислав" от Джузепе Верди и Увертюра, скерцо и финал от Роберт Шуман.


Гости на фестивала в Пазарджик тази година ще бъдат още дуото Валентин Геров - виола и Антони Дончев - пиано, младите пианисти Георги Василев и Емануил Иванов,  диригентът Адам Клоцек от Полша и цигуларят Емануел Салвадор от Португалия. В един от дните по традицияпред публиката ще се представят и млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик. По време на фестивала във фоайето на зала “Маестро Георги Атанасов” ще има изложба под надслов „Изкуство и дух от планината“.

Подробности за всички събития разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът Григор Паликаров - артистичен директор на Зимните музикални вечери „Проф. Иван Спасов”. Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!