БНР празнува 83-ти рожден ден

Александър Велев: Няма заплаха за качествената журналистика и свободата на словото в БНР

Днес ще бъдат връчени за 18-и пореден път годишните награди "Сирак Скитник"

| обновено на 25.01.18 в 11:33
Снимка: БГНЕС

Българското национално радио навърши 83 години. През 1935 година цар Борис III издава указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост.

До 2002 г. празникът се отбелязва на 7-и май, когато е Денят на радиото и телевизията, а след това с решение на Управителния съвет на обществената медия датата 25-и януари е приета за Ден на Българското национално радио.

Радиото в България обаче води своето начало от 1929 година, каза в интервю за „Преди всички“ генералният директор на БНР Александър Велев:

В предишния ми мандат от 1998 до 2001 година ние издирихме този царски указ и тогава преценихме, че 25 май е нещо като деня на раждане на Радиото. Колегите в Европа отбелязват деня, в който е започнало излъчването въобще, а това за нас е 1929 година, така че е спорно дали Радиото е на 83 години или на 89 години. Може би трябва и ние да се приравним към колегите си в Европа, които считат за начало на радиото - първото излъчване в ефир.

Общественото радио трябва да бъде в пулса на обществото. БНР се вслушва в своята аудитория и се пренастройва според нейните изисквани, заяви Александър Велев:

Що се отнася до „Хоризонт“, ние направихме едно много мащабно проучване на аудиторията - за онова, което аудиторията иска да чуе от нас и постепенно настройваме програмите си към това, което искат слушателите. Функцията на общественото радио – трябва да е в пулса на обществото, трябва да чува онова, което се случва, да бъде в дневния ред на обществото, да разисква и да разяснява темите, каза той и посочи като пример дебата за Истанбулската конвенция.

Велев подчерта, че БНР, като обществена медия, не си мълчи за нищо. Той заяви още, че заплаха за качествената журналистика и свободата на словото в Радиото няма:

Радиото е Старата къща действително и се отличава от много от медиите в страната с това, че има традиция, с това, че има школа, че има много добри журналисти, че изгражда нови кадри и държи на качеството и на достоверността. Това е нещото, което ние имаме безспорно и което се стремим да запазваме, за да имаме доверието на слушателите.

83-тия си рожден ден Радиото ще отбележи с нова платформа - BNR play и с достъп до звуковото съдържание на архивите на Радиото. Платформата дава възможност слушателите сами да избират аудио и визуално съдържание, селектирано от новинарските и публицистични предавания на всички програми на БНР. 

Днес ще бъдат връчени за пореден път годишните награди "Сирак Скитник", които носят името на първия директор на Радио София. Церемонията ще започне в 19.15 ч. в Първо студио на БНР с участието на Детския радиохор, под диригентството на Венеция Караманова. Ще бъдат раздадени още награди за радиожурналистика, за радиопредаване и "Златен глас" - в памет на журналиста Надежда Дженева.

Концертът ще бъде предаван на живо по Програма "Хоризонт" и по Радио "Бинар".

Цялото интервю на Лора Търколева с генералния директор на БНР Александър Велев можете да чуете от звуковия файл. 

От втория звуков файл можете да чуете говорителите на БНР от миналото, ориентировъчната година от архива ни е 1960-а, а датата на излъчване е 25 януари. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53