Българска класика ще звучи на официалното откриване на Българското европредседателство в Брюксел

Изпълненията на Соня Йончева и Людмил Ангелов ще бъдат акцент в концерта

На 1 февруари в Центъра за изкуства “Бозар” в белгийската столица концерт ще изнесе Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солисти оперната прима Соня Йончева и пианистът Людмил Ангелов, с участието на хор “Ваня Монева” с диригент Ваня Монева.

Събитието е част от официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на него ще присъства политическия елит на Европа.

Програмата на концерта е подбрана така, че да представя по най-добрия начин българското композиторско и изпълнителско изкуство. “Празнична увертюра” от Веселин Стоянов ще звучи за начало, публиката ще чуе и творбата на Александър Текелиев “Корени” за народен хор и симфоничен оркестър, както и две емлематични български народни песни - “Полегнала е Тудора” (обработка Филип Кутев) и “Бре Петрунко” (обработка Красимир Кюркчийски). Световната класика ще бъде представена с арии от опери на Джузепе Верди и Концерт за пиано и оркестър Nо.2 от Фредерик Шопен.

Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров
В предаването “Алегро виваче” по “Хоризонт” диригентката Ваня Монева разказа повече за подготовката на концерта в Брюнксел и за важността на подобно официално събитие за българското музикантство и представянето в най-добра светлина на българската култура.
 
Вълнуващо е да бъдеш представител на България в такъв момент и затова за нас е и чест, и гордост, и радост да можем да споделим сцената с всички тези прекрасни музиканти - сподели носителката на приза "Музикант на годината 2014" - Знам, че има много активна културна програма в рамките на тези шест месеца и се надявам, че ще бъде забелязана българската култура, защото всички изяви не са случайни, на музиканти, които отдавна са доказали своето присъствие в музикалния живот на България и в Европа, и по света.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Хор
Хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!