Жители на София протестират с настояване за мерки срещу мръсния въздух

Проф. Христомир Брънзов: Причинителите на замърсяване на въздуха са различни за различните селища

| обновено на 05.02.18 в 10:15
Снимка: БГНЕС

Качеството на въздуха ще се обсъжда на започващия днес в София Европейски форум за екоиновации. Събитието, което се провежда за 21-ви път, ще се състои в София тех парк. Форумът се организира съвместно от Генералната дирекция "Околна среда" на Европейската комисия и българското Министерство на околната среда и водите. 

Междувременно жители на три квартала – "Красна поляна", "Овча купел" и "Западен парк" ще протестират пред Столичната община довечера с настояване местната власт да предприеме мерки за намаляване на замърсяването на въздуха с прах от битово отопление. Ето какво каза за "Хоризонт" Камен Николов – един от организаторите на протеста: 

Мерките, които ние очакваме, очакваме да са свързани с битовото отопление, с горенето на боклуци. В тази насока за момента не виждаме някакви мерки, за които да вярваме, че ефективно могат да решат проблема, дори и да не е в краткосрочен план, дори и в по-дългосрочен. Трябва да се измисли някакъв начин за контрол на горенето на отпадъци. Очакваме от общината най-накрая да се вземат някакви мерки, които да ни дадат поне надежда, че следващата зима ще е по-добра от тази. Искаме да имаме поне някаква надежда.

Причинителите на замърсяване на въздуха са различни за различните селища. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН:

За да може да се разбере какво точно преобладава, трябва да има източник на информация. Единият е тази мрежа, която е изключително прецизна – мрежата на регулаторния орган – Изпълнителната агенция. Другото са едни прости индикатори, които са купени със собствени средства, но те са много. На територията на София са над 200. За да можем да добием представа в кой район какво преобладава, трябва по някакъв начин тези индикатори да се използват. Идеята е те да бъдат калибрирани по тези пет станции, които има, като след това тази корекция да бъде нанесена за всичките тези пунктове.

Цялото интервю с Камен Николов и проф. Христомир Брънзов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53