Във Френския институт ще се проведе дебат на тема: „Аморални ли са границите“

Философът Жан-Касиен Билие: Миграционната криза поставя под въпрос солидарността на обединена Европа

Татяна Буруджиева, Оливие Кашлер и Жан-Касиен Билие
Снимка: Ирина Недева


Френският философ и преподавател в Сорбоната Жан-Касиен Билие ще изнесе лекция в Югозападния университет в Благоевград. От 18:30 ч., в залата на Френския институт в София, той ще влезе, заедно със социолога Татяна Буруджиева, в дебат на тема: „Аморални ли са границите“.

Оливие Кашлер, който е аташе по университетските въпроси към посолството на Франция и Френския институт, поясни за предаването "Хоризонт до обед", че дебатът е част от цикъла „Граници идентичност, трансфери“, чиято амбиция е да надскочи конкретния геополитически проблем и да стигне до едно по-културно измерение.

За предаването „Хоризонт до обед“ проф. Билие сподели:

Почти всички страни признават на своите граждани правото да емигрират – да отидат в друга страна. ООН също казва, че това е основно право на всеки индивид – да може да напусне границите на собствената си страна, но съществува все пак една асиметрия, защото вие имате право да напуснете страната си, но това не е обвързано с правото да можете да се настаните трайно в друга държава.

Голямата миграционна криза, пред която Европа е изправена откакто избухна войната в Сирия и войната в Либия, поставя под въпрос солидарността на обединена Европа и наистина е доста сложно да достигнеш до едни политики, които да бъдат равнопоставени между различните страни-членки…

Жан-Касиен Билие, снимка: Ирина Недева

Различните страни имат различна тежест – било икономическа, било политическа – и са заобиколени от различни съседи в географски план.

Социологът проф. Татяна Буруджиева ще защити позицията, че проблемът за границите е и от компетенциите на науката етика. 

Големият проблем за мен обаче е, че не можем да поставяме етикет  „морални“ или „неморални“ на самите граници поради две условия – ако мислим за териториалните граници, за политическите, там има две граници, които са важни. Едното е да бъдат политически признати. Щом една граница е призната, за каква аморалност може да говорим при нея. Начинът държавите да съществуват е да си признаят границите. Второто е, че границата е граница, за да може да бъде премината. Тя съдържа понятието „преминавам“. Следователно съдържа условията, при които се преминава. Когато липсват такива условия и тя бъде затворена, тя се превръща в стена.... 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53