Поглед в „Кухнята на Благичка“

Как се прави малък бизнес с малко пари и много ентусиазъм

БНР Новини
Блажка Димитрова
Снимка: @blagichkacooks

Блажка Димитрова е една млада жена, амбицирана да развива бизнескулинария по стари здравословни рецепти, а за бизнеса ѝ да ѝ помагат младежи от социални домове, изоставени или просто незнаещи какво да правят със собствената си съдба. Автор е на кулинарен блог, а напоследък се развива и като пазител на природата.
След завършване на образованието си, и след магистратурата, преди няколко години Блажка е започнала работа като преподавател по английски в училище с доста проблемни деца. Успяла е да ги направи свои приятели, като ги черпие със соленки и сладки. По-късно убедила някои от тях да изоставят дюнерите и чипсовете в полза на плодовете.
Точно учениците на Блажка ѝ дават идеята да си направи кулинарен блог, а след това да се опита да готви и да предлага своите вкусотии на хората, вместо само да ги описва в блога си.
Малкият бизнес на Блага, повече известна като Благичка и нейната благичка здравословна кухня, не започва лесно, но благодарение на нейното упорство и до ден днешен фирмата ѝ се развива и предлага на клиентите солени и сладки изкушения, направени с продуктите на баба, и използваща рецептите на баба.
За бизнеса си, Блажка привлича младежи в неравностойно положение, т. е. онези тийнеджъри от социалните домове, които след пълнолетието обикновено не знаят, какво да правят със себе си.
Почти 4 години са изминали, откакто идеята за кухнята на Благичка работи и много неща са се случили от тогава – и успехи, и провали. Но на днешно време за Благичка само развитието на бизнеса не стига.
Прави ѝ впечатление, колко много боклук се изхвърля от нейната фирма, и затова тръгва да търси информация за американската инициатива „нулев отпадък“ – такова нещо, разбира се, е невъзможно, но поне разбира, как да произвежда по-малко боклуци. Занапред Благичка е решила, заедно с кулинарния бизнес да проучи по-сериозно американския опит за създаване компости за биологични отпадъци.
Има и такива жени – едновременно съпруга и майка, бизнесдама, развиваща бизнеса си сама, и не на последно място – силно загрижена за младежите в неравностойно положение и за опазване на природата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!