Честват 90 години от рождението на композитора Александър Танев в Хасково

2018 година ще бъде изпъстрена със събития в чест на 90-годишнината на видния български композитор, а първото от тях е на 21 март в Хасково - Симфоничният оркестър, дирижиран от Цанислав Петков, ще изсвири Концерт за струнен оркестър, след което ще посрещне дъщерята на проф. Александър Танев - пианистката Борислава Танева, която ще изпълни негови клавирни творби.

Преди концерта, във фоайето на Хасковския театър ще бъде открита ретроспективна изложба със снимки и материали от архива на уважавания композитор и педагог. След музикалните изпълнения публиката ще види и кратък документален филм, в който за проф. Танев разказват негови колеги, ученици и приятели.


Въпреки че е роден в Будапеща, проф. Александър Танев винаги е приемал именно Хасково като свой роден град, в който е израснал, а наследството на българските творци от миналото не бива да бъде изоставено на забравата, сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" дъщерята на композитора.

Интервюто с проф. Борислава Танева чуйте в звуковия файл, в който звучи и част от негова творба - Сонатина за пиано от 1957 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!