Дора Галор разказва на децата за спасението на българските евреи

БНР Новини
Снимка: личен архив

Дора Галор е детски писател и певица. Родена е в Израел в семейството на български евреи. Една жена, която вярва, че е дошла на този свят с мисията да съдейства за прехода от агресията на 20 век, към духовността на следващите векове. Слушала е много от роднините си за спасяването на евреите от България и на днешния етап разказва този исторически факт като приказка на малките деца в Израел. Сигурна е, че точно подобен род приказки ще възпитат идващите поколения на човечност и доброта.
Близките на Дора са преживели  трудните времена на 1943 година, когато по искане на хитлеристка Германия трябвало да бъдат депортирани в лагерите на смъртта. Почти били тръгнали с ешелоните към Германия и Полша, но също както в приказките, нещата се обръщат в полза на евреите, пускат ги и те си остават в Града на тепетата. Именно там, на главната улица, няколко години по-късно, младежите Джина и Яко се срещат и се влюбват, разказва дъщеря им Дора.
Дългогодишната преподавателка Дора Галор днес е популярен в Израел детски писател. Най-известни са малките ѝ герои Гал и Ор и техните приключения в страната Сабаба. Скоро нейни детски книги ще излязат и на български език. Тя смята, че е родена с мисия и тази мисия е да подготви почвата за един бъдещ по-добър свят, в който няма да има войни, тероризъм и други подобни грозни неща. Макар, че стои здраво стъпила на земята, разбира се знае и за всички проблеми на съвременното човечество. И все пак твърдо вярва, че идва едно по-духовно поколение, което ще има други идеи за живота.
Освен, че разпространява българската култура, под формата на изпълнявани от нея народни песни от България, Дора Галор от няколко години насам търси корените на древния си род. Родът ѝ идва от Испания, през Италия и накрая стига до Казанлък и Пловдив в България. Пише документален роман, в който освен средновековните истории, основно място в него ще заеме и българската следа в рода.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!