Експерти: Необходим е Закон за минералните води и инвестиции за стопанисване на изворите

Снимка: БГНЕС

Българска асоциация по водите и сдружение „Аз обичам водата“ организира дискусия, на която ще бъдат събрани становища на различни институции, общини, представители на бизнеса и неправителствени организации, които имат пряко отношение към управлението и използването на минералните води.

За подобряването на качеството на питейната вода са необходими много инвестиции, коментира председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов:

"Като цяло в страната, качеството на питейната вода е добро. Има все пак места, където не инцидентно, не периодично, а системно  има проблеми с качеството на питейните води. Винаги давам като пример района на Хасково, където в някои населени места постоянно има високо съдържание на тежки метали, което не е добре за здравето на хората. Те са предупредени в тези места и не ползват водата за питейни цели".

Достъпът до санитарно-хранителните зони на водоизточниците трябва да е ограничен, според Иванов:

"За съжаление, невъзможността да се отчужди земята около някой водоизточник прави така, че трудно да се учредяват тези санитарно-хранителни зони. Държавата трябва да даде едно рамо със законодателни промени това да се случи възможно по-бързо. Другото направление е да се контролира повече как и какви препарати използва селското стопанство, защото един от основните източници на замърсяване на водните ресурси са тези препарати, които се използват в селското стопанство и е много важно да бъдат надеждно и правилно контролирани и използвани".

Необходими са нормативни промени, за да се привлекат инвестиции за стопанисване на минералните води:

"Има разпиляване на отговорностите по отношение на минералните води. Има и липсата на концепция, дори стратегия как да оползотворяваме тези минерални води и като че ли малко хаотично се действа. Някои бизнесмени успяват да пробият системата и да осъществят своите намерения. Най-малкото, което трябва да се направи, е една стратегия за добиването и експлоатацията на ресурса минерални води".

Според Антоанета Салфидж, председател на Сдружение "Аз обичам водата", е необходимо да се създаде Закон за минералните води и да се обособи една административна структура за управление на водите:

"Минералните води се управляват от четири министерства. Липсва Закон на минералните води в България. Основният принципал е МОСВ, който дава правата за концесия. Обаче в Закона за водите има буквално една страничка, в която се урегулира отдаването на концесия. От друга страна на минералната вода се разглежда като балнеология от Министерство на здравеопазването и от там идват сериозни проблеми със сградния фонд, който е изключително остарял и с невъзможността той  да бъде усвояван. Министерството на туризма тръби по целия свят, че сме СПА дестинация. Регионалното министерство пък се включва в проблемите с водата, защото водната инфраструктура се урегулира от него".

Необходимо е да се актуализират данните за минералните извори и дебита им, смята още Антоанета Салфидж. 

Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53