МОН предвижда над 63 милиона лева за национални програми

МОН
Снимка: БГНЕС

Над 63 милиона лева са предвидените средства от страна на просветното министерство за национални програми през настоящата година. Това съобщи пред "Хоризонт“ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Освен досегашните 10, по които работата ще продължи, са разработени проекти по три нови програми:

"Средствата, които се отделят за програмата "С грижа за всеки ученик“, са 2 милиона лева, за "Заедно за всяко дете“ -  450 000 лева и за оптимизирането на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование са отделени 28 милиона лева. "С грижа за всеки ученик“ е и нова програма, и не до толкова нова програма, защото тя съществуваше до 2017 година, като основната цел на програмата е да се работи по направление компенсиране на дефицити в началния етап на основното образование и прогимназиалния етап на основното образование. Що се отнася до това какви разчети сме направили – в общи линии за началния етап – 750 училища и 3000 ученици да се включат, а в прогимназиалния - 750 училища и 4000 ученици. За нас е изключително важно образованието да бъде качествено и всеки наистина да има равен достъп до него. Основен акцент в програмата е и работата с ученици, които срещат затруднение по български език, когато този език не се говори в семейството, така че тази програма наистина е насочена към индивидуален подход към всеки ученик".

Как изглеждат тези програми през призмата на една от неправителствените организации, които работят в това поле? Центърът за приобщаващо образование е неправителствена организация, която работи за утвърждаване на приобщаващата училищна среда като стандарт за качество в образованието. От Центъра вярват, че  всяко дете трябва да бъде приобщено и ценено.

Колкото повече се работи в училище, толкова по-добре. Училището има нужда от подкрепа отвсякъде. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Ива Бонева, изпълнителен директор на Центъра за приобщаващо образование:

"За нас това, което правим и това което липсва, но ние не можем да направим достатъчно за всички, е подкрепа на училищния екип, управленска подкрепа за средата в самото училище, за да стане приобщаваща. Това е процес, който може да се извърши само отвътре, но трябва да има външна подкрепа. Управленските модели, които започват с една самооценка на всички в училище – деца, учители, родители".

За своята 10-годишнина Центърът за приобщаващо образование кани отново един британски фотограф, снимал през 2009 година деца и техните мечти в България за изложба, която до 10 април всеки посетител на Античен комплекс "Сердика" може да види свободно.

Британският фотограф Пол Клиф, който е работил по проекти с Центъра за приобщаващо образование, разказа:

"Общината в Манчестър ме помоли да направя фотографии на деца, които живеят в района. За мен няма дете, което принадлежи само към Англия или към България, или дете от ромски произход. Децата са си деца навсякъде. Идеята беше да се даде глас на децата и да се помогне на възрастните да осъзнаят и да се сетят каква е красотата на това да си дете".

Цялото интервю с Таня Михайлова и Ива Бонева можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53