Сър Андрю Лойд Уебър празнува 70-годишнина с нов рекорд на Бродуей

Андрю Лойд Уебър
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Често го наричат "Краля на мюзикъла". Всъщност той е "само" барон. Свикнал е да му обръщат внимание. Първият му успешен опит е "Йосиф и фантастичната му пърстра дреха" - мюзикъл по библейски сюжет, който продължава да бъде любим на училищните трупи, дори и 50 години след първата постановка. Създава го с текстописеца Тим Райс, с когото работи от 17-годишен.


Рекордите и наградите съпътстват лорд Лойд-Уебър, почетен член на Камарата на лордовете, през целия му съзнателен живот. Мюзикълът „Котки“ например е един от рекордьорите в творчеството на композитора – от 1981 до 2000 г., когато продукцията затвори в лондонския Уест Енд, това беше най-дълго изпълняваното заглавие изобщо. В момента е на четвърто място, но все пак е един от любимите на публиката. Дори и в София той събра многохилядна аудитория, а беше само пътуващ спектакъл. Според статистиката на Really Useful Group – компанията на Уебър, "Котки" е изпълняван на 15 различни езика, в повече от 30 страни по света, пред многомилионна публика. Има седем награди "Тони" и две "Лорънс Оливие". От 2016 г. отново е на Бродуей. Истински феномен!

Междувременно на второ място сред най-изпълняваните мюзикъли в света вече е "Фантомът на операта".

А от януари 2017-а сър Андрю отново влиза в историята - с четири постановки на Бродуей едновременно, а това не се е случвало от 1953 г., когато са играни четири заглавия на Роджърс и Хамърстейн.

В предаването класика.com по "Хоризонт" празнуваме заедно със сър Андрю Лойд Уебър - 70-ият му рожден ден беше на 22 март, а годишнината му ще бъде отбелязана подобаващо на много места по света през следващите месеци. В София ще гледаме рок операта „Исус Христос Суперзвезда” на 5, 6 и 7 април в зала 1 на НДК, с култовия изпълнител Тед Нийли, изиграл ролята на Спасителя за първи път през 1971 г.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!