Денят на свободните медии в Словакия – недоволството продължава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 160 журналисти от различни словашки издания днес излизат с подписка в подкрепа на журналистите от общественото радио и телевизия, които алармираха за процеси на "нормализация" – термин, използван като еквивалент на снишаването след потушаването на Пражката пролет през 1968 г. – снишаване и нормализация, които според тях са настъпили в обществената медия 2 месеца след убийството на разследващия журналист Ян Куциак. Колегията от различни издания излиза в подкрепа на журналистите, които според тях са обявени за врагове от обществената медия. Това става в Деня на свободните медии, обявен от ООН.

Преди да бъде убит, Ян Куциак разследва злоупотребите с еврофондове и политици, стигащи до ниво премиер, за финансови злоупотреби и връзки с италианската мафия.

„Вън мафията от моята страна“ – се чете на плакат по време на поредния протест на движението, което започва след убийството и постепенно се превръща в движение „За прилична, почтена Словакия“ (Decent Slovakia). Протестите започват в социалните мрежи, а двигатели са група съвсем млади жени. 

Срещам ги в Братислава на 4-тата международна конференция "Лице в лице: граждански актьори в конфликт". Едната е Катарина Наги Пазмани (Katarína Nagy Pázmány):

„На първите демонстрации дойдоха близо 25 хил. души – това беше много даже и за началото. От информацията, която излизаше от разследването за Ян след убийството му, разбрахме, че нещата наистина са сериозни, че ни засягат всички нас и че трябва да продължим“.

Каролина Фарска и Ирина Недева

Постепенно протестиращите стигнаха 40 хиляди души. Едно от лицата зад протеста е Каролина Фарска (Karolína Farská), която все още е ученичка:

„Първото нещо, което направихме, беше демонстрация и мемориал за Ян. Нямахме искания, просто знаехме, че повече не може така, че политиците са отговорни за случващото се“.

За Таня, която също е част от протеста, протестът е всекидневен ангажимент, защото подготовката за всяка демонстрация е в нейния апартамент.  

Катерина Наги добави: „Имахме само две искания. Първо – правителство, в което да можем да имаме доверие, почтени хора. Второ – независимо разследване на убийството на Ян Куциак“.

Каролина Фарска (втората отляво) и Катарина Наги (до нея отдясно)

Протестите доведоха до оставката на министър-председателя Роберт Фицо. Беше сменен вътрешният министър.

Разследването на Ян Куциак обаче продължава и след убийството му, прави го неговият колега Мартин Турчек (Martin Turček) от изданието, в което е работил Ян, в сътрудничество с Международния консорциум за резследваща журналистика. 

Според него след убийството за първи път частните медии са преодоляли конкорунцията и гонитбата на рейтинги, и са публикували синхронно последното разследване на Ян Куцияк. В обществената медия, обаче, каза Мартин Турчек специално за Хоризонт, тръгват други процеси:

„Не мисля, че има голям ефект от оставките върху свободата на медиите. Очаквах големи неща след убийството и оставката, надявах се, че всеки политик и всеки гражданин ще се бори наистина медиите да са свободни. Ние, журналистите, се опитваме да го правим, но при началниците нещата не изглеждат така. Например в общественото радио и телевизия става точно обратното. …За нас е шок – 2 месеца след убийството на разследващ журналист, да видим, че в общественото радио и телевизия са уволнени журналисти, които са солидарни с движението, породено от убийството на колега, и то качествени, добри журналисти. Преди ден петима журналисти са били уволнени. Те са подписали документ, обвиняващ директора на телевизията във вътрешен натиск. В последните 2 месеца мисля, че са уволнени 10 колеги, защото са били критични за посоката, в която се движи телевизията“.

Турчек смята, че в обществената медия са видими връзките на управляващите медията с политическия елит.

Днес в Деня на свободни медии се очаква да излезе позиция за случващото се в обществената медия в Словакия. 

Целият репортаж на Ирина Недева от Братислава чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53