Ардиан Арифай: Ние оценяваме високо и много уважаваме упоритостта на България по отношение на Западните Балкани

Членството в ЕС за Косово няма алтернатива

Бесник Тахири: Срещата на върха в София е много важно събитие

Снимка: Константин Мравов
За Косово членството в ЕС няма алтернатива. Най-младата балканска държава е решена да се справи с всички предизвикателства пред нея в името на тази цел, а те далеч не са малко - покриване на европейските стандарти за върховенство на закона, борба срещу корупцията, икономическо развитие и още много други области. Ключов проблем е и помирението между косовското албанско мнозинство и сръбското малцинство след приключилата преди 19 години война между тях.

Косово не е като останалите 5 кандидатки за европейско членство от Западните Балкани. В Прищина много добре разбират, че участието на президента Хашим Тачи на срещата в София на 17 май е нещо като подарък. Предвид факта, че 5 страни от Европейския съюз не признават независимостта на Косово. Особено отчетливо против поставянето на Косово на равна нога със Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония и Албания се обяви испанският премиер Мариано Рахой, като очевидно причината е ситуацията в Каталуня.

Какво мисли по въпроса президентът Тачи, специално за БНР сподели съветникът му Ардиан Арифай:

"Те не са против Косово, а не признават косовската независимост заради техни вътрешни проблеми, затова се противопоставиха на участието на Косово в срещата на върха. Ние оценяваме високо и много уважаваме упоритостта на България, благодарение на която ще участваме в София равноправно с останалите страни от Западните Балкани".

Какво очаква и как конкретно ще се представи Прищина на форума в София? На този въпрос отговаря Бесник Тахири, съветник на премиера Рамуш Харадинай: Бесник Тахири

"Приготвили сме цялата необходима документация, за да докажем напредъка, постиженията и резултатите, постигнати през последните месеци от Косово. Да, наистина очакваме конкретни резултати, изявления по отношение на аспирациите на Косово към еврочленство и визовата либерализация. Срещата на върха в София е много важно събитие. Според мен по значимост то може да се сравнява със срещата в Солун през 2003 година. Там ще са всички ключови страни-членки на Европейския съюз. Премиерът Борисов свърши отлична работа, събирайки всички".

Депутатът и говорител на партия "Сръбска листа“ в парламента на Косово Игор Симич коментира, че обществената подкрепа сред сърбите в Косово за европейското бъдеще на страната не е много високо. Пред "Хоризонт“ той поясни:

"Ако говорим като цяло за позицията на сърбите, които живеят тук в Косово и Метохия, тя е, че, ако наистина се прилагаха европейските правила, нямаше да съществуват никакви проблеми нито за албанците, нито за сърбите. Ние живеем в общество, което е дълбоко разделено на национален принцип. Албанците държат всички властови лостове в ръцете си. Това е парадокс".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Деян Йотов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53