Спасителите, които търсят Боян Петров, са тръгнали по маршрута от лагер 3 към лагер 2

Любомир Попйорданов: Няма шанс да се случи чудо с Боян, Шиша Пангма е много коварен

| обновено на 14.05.18 в 11:48
2
Боян Петров
Снимка: Личен архив
Спасителите, които търсят алпиниста Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите, най-вероятно са започнали операцията по издирването му по маршрута от лагер 3 към лагер 2. Това съобщи за "Хоризонт" Деян Петков от екипа на българина. Спасителите търсят ниши в по-ниските райони, където алпинистът може да се е подслонил:

"Засега не мога да се свържа с хората по маршрута. Предполагам, че действат по плана от вчера, който беше да слязат от трети към втори лагер и да потърсят следи, където може да има, от Боян".

Петков коментира и появилата се информация от спасителния екип, че според шерпите най-вероятно нещо се е случило над лагер 3:

"Хипотези има много и най-различни. За нас няма шанс Боян да е жив и да бъде лесно намирането му над лагер 3, така че ние се концентрираме засега надолу".

Вчера, при последния лагер по пътя към връх Шиша Пангма, бяха открити негови вещи - тениска, инсулин и инсулинова помпа. От екипа на българския алпинист обясниха за "Хоризонт", че, когато тръгвал да катери връх, той оставял подобни неща в палатката, за да не му тежат, и може без проблем да издържи дни наред без инсулин.

"Няма шанс да се случи чудо с Боян". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" Любомир Попйорданов, бивш председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм:

"Беше хубаво да се намери и да си го върнем тук, но дъщеря му Тея много добре го е казала, че той е там, където винаги е искал да бъде – в планината. На тази спасителна операция в Хималаите трябва да гледаме като на нещо доста необичайно, едно постижение, че сме ангажирали толкова много хора, толкова много нации. Възможно е той да се е скрил под някой навес и да не може да се види от хеликоптерите, но Боян има нужда от инсулин всеки ден. Това не е шега. Когато човек има диабет, трябва всеки ден да се грижи за своето здраве. Освен това стилът на изкачване на Боян, неговият стил на организиране предполага много лека екипировка. Той надали в този случай е направил изключение, тоест той не е екипиран за дълъг престой в планината". 

"Връх Шиша Пангма е много коварен, самият Боян е казвал това", добави още Попйорданов:

"Има 21 загинали алпинисти на това място. В момента трябва да бъдем реалисти. В една акция все пак трябва да се мисли и за сигурността на тези, които я предприемат и извършват".

Цялото интервю с Любомир Попйорданов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53