Ал. Чорац: Обществото в България още не е дозряло за европейските ценности, а представете си в Сърбия и Косово

Ако тези ценности ги имаше, правителствата в Прищина и в Белград щяха да имат други лидери

Александър Чорац
Снимка: Деян Йотов, БНР

Косово и Сърбия ще трябва да решат по някакъв начин спора си за бившата сръбска автономна област, която преди 10 години обяви едностранно независимост. Очакваното решение е условие за членството на Прищина и Белград в Европейския съюз, като двете балкански столици се надяват да направят голяма крачка напред по време на срещата на върха тази седмица в София.

Александър Чорац – преподавател в Медицинския факултет на временно изнесения в Косовска Митровица Прищински университет и член на Сръбския национален форум – организация с нестопанска цел, която обединява интелектуалния елит на сърбите в Косово, сподели пред специалния пратеник на БНР Деян Йотов особено мнение за европейската перспектива за Сърбия и Косово:

„Може това да ви учуди, защото все пак аз съм от хората, които уважават европейските ценности, но мен перспективата за членство в Европейския съюз никак не ме интересува. Защо? За мен е важно мястото, на което живея, държавата и народът да постигнат стандартите, които предполага Европа. Нямам предвид стандарта на живот, защото не вярвам на Балканите да дочакаме някога нашият живот да бъде като на хората, да речем, в Норвегия или в Швеция. Но – че можем за 5 до 10 години да съградим общество, което през следващите 50 да върви напред, да тегли напред, в което нашите деца да живеят все по-добре и по-добре – това наистина вярвам, че е възможно. От тази гледна точка мисля, че изобщо няма значение дали си в Европейския съюз, или не си. Важно е обществото, в което живееш, да има изградени стандарти на икономическо развитие, човешки права, междуличностни отношения, свобода на медиите и всички позитивни характеристики, които всъщност дефинира западното общество. Не е необходимо да сте в Европейския съюз, за да сте европеец".

Сръбските и албанските политически лидери заявяват, че искат еврочленство, защото това е пътят им към по-продължително управление, а не защото изповядват европейските ценности, убеден е Чорац:

„Трябва да ви кажа, че в момента в Сърбия повечето хора подкрепят политиката на президента Вучич. Но трябва и да констатирам, че не е ясно дали това щеше да е така, ако имаше медийна свобода в Сърбия. В Сърбия не съществува свобода на медиите. За да имаме демокрация, трябва да можем да избираме. Затова трябва всички кандидати за президентския пост да могат да се представят равноправно. У нас, в Сърбия, това не е възможно. В този момент в Сърбия демокрация, според европейските ценностине съществува. На мен, като човек и гражданин на тази държава, това ми пречи.

Всички балкански народи имаме някаква склонност към лекия тоталитаризъм. В края на краищата си приличаме.

България, която е членка на Европейския съюз, още не е успяла да се превърне в зряло общество по смисъла на европейските ценности. Представете си тогава как е в Сърбия и в Косово! Моето виждане е, че на Вучич е дадена свобода да прави в Сърбия каквото и както си иска. С мен, с живота ми, със семейството ми, със семействата на приятелите ми, на комшиите ми, роднините. Буквално каквото иска!

Ключовият проблем не е присъединяването на Белград и Прищина към Евросъюза, а възприемането на европейските ценности. Но вие виждате, че елитите в Прищина и Белград са лицемерни. Те упорито твърдят, че европейският път е единственият. Защо? Не защото искрено вярват в това, а защото смятат, че то ще им донесе определен брой гласове и съответно възможност да управляват. Те не поддържат европейските ценности, защото, ако тези ценности ги имаше, нито правителството в Прищина, нито това в Белград щяха да имат сегашните си лидери".

След убийството на Оливер Иванович все повече сърби мислят да напуснат Косово, сподели интелектуалецът. За да избегнем нова война на Балканите, е необходимо да създадем свой модел, категоричен е той:

„Вярвам, че можем да си създадем модел, с който да установим, да кажем, 5 ключови критерия за живота ни. И нека единият от тях да бъде пълната човешка свобода. Защото – ще видите – винаги в историята на човечеството там, където свободата е била приоритет, това място е било бастион на демокрацията.

Много ми е жал, че Съединените щати са се превърнали в това, което са днес. Те са пародия на свободна държава. А някога бяха бастион на свободата. Бих искал след време истински такъв световен бастион да бъде Европа. Защото само така Европа може да даде на нас – като европейци, едно напълно ново измерение.

В противен случай ще си останем това, което сме от вече близо 100 години – разменна монета за Съединените щати и някои други, било то Русия или Китай.

Вижте, на територията на Европа се водят най-много битки. На вас, българите, наложиха да не допускате през своя територия "Южен поток", въпреки че е абсолютно ясно, че България може да спечели от това. Вероятно това щеше да е най-голямата инвестиция в България. И какво ни говори това? Че не сме независими. Че ни командват други. А защо ни командват? Знаят, че могат. Че не сме съзрели като общество“.

Интелектуалецът изрази съмнения, че Белград ще обяви референдум сред сърбите за евентуално споразумение с албанците за Косово:

"Първо, не съм сигурен, че ще се решат на референдум. Защото това е голям риск за тях. Резултатът може да е различен от това, което искат. Второ – не съм сигурен, че въпросът на референдума, ако го има, ще бъде коректен. И трето – не съм сигурен дали ако има референдум и въпросът е коректен, допитването ще се проведе демократично. Отсега съм готов да се подпиша – да се обзаложа, че поне един от тези варианти ще се случи, за съжаление".

Интервюто на Деян Йотов с Александър Чорац можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53