Професор Раул Гонсалес Фабре: Куба се грижи за сигурността на Мадуро във властта

Президентът на Венецуела Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица резултатите от президентските избори във Венецуела отново насочиха вниманието към богатата на петрол и тънеща в икономическа разруха латиноамериканска страна. Николас Мадуро си осигури нов мандат след гласуване, което по-голямата част от опозицията бойкотира, а Съединените щати го нарекоха „обида за демокрацията“.  Европа също обяви, че изборите не отговарят на международните стандарти.

Мадуро обаче беше поздравен от руския президент Путин и от турския - Ердоган.

Въпреки тежката икономическа ситуация във Венецуела, не се очертава бърз изход от кризата, каза за "Хоризонт" професор Раул Гонсалес Фабре, доктор по философия и икономика от университета „Симон Боливар“ в Каракас. Преподавал е и в Съединените щати, а в момента живее в Испания и работи в престижния университет „Понтифика Комиляс“ в Мадрид.

В интервю за „Събота 150“ професор Гонсалес изложи своята гледна точка към ситуацията в родината си.

Николас Мадуро управлява Венецуела в условията на непрекъсната криза от 2013 година, когато почина Уго Чавес, посочил го за свой наследник. Харизматичният президент социалист беше установил тесни връзки с Куба, която и днес продължава да играе голяма роля в политическите процеси във Венецуела, смята професор Раул Гонсалес Фабре:

„Мадуро беше определен да замести Уго Чавес и този избор беше направен преди всичко от кубинското правителство. Именно Куба се грижи за сигурността на Мадуро във властта. Той от своя страна се отблагодарява най-вече с петрол, т.е. прави това, което и предшественикът му Чавес“.

Засилването на позициите на Мадуро е постепенен процес, при който той очевидно печели срещу опозицията. И пътят е малко странен, погледнато отстрани, т.е. с непрекъснато потискане на населението. Икономическото положение се влошава, но същевременно се засилва зависимостта на хората от правителството, обяснява професор Гонсалес Фабре:

„В България или Испания правителството разпределя основно парите, които събира от данъци. Във Венецуела то разполага и с парите от петрола. И ако в икономиката има голям спад заради некомпетентност, както е в случая, това засилва зависимостта от държавата, която единствена е сравнително богата в една много бедна страна“.

Основната част от опозицията бойкотира президентските избори и така победата на Мадуро стана сигурна. Разделената опозиция също е един от факторите за ситуацията във Венецуела, подчертава професор Фабре.

Цялото интервю с Раул Гонсалес Фабре можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53