Алпинистите Младен Данков и Румен Радев се отправят към Гашербрум II

Те ще катерят пакистанския осемхилядник в експедиция от словаци, американец и перуанка

Гашербрум II
Снимка: varhove.com


След броени дни в рамките на международна експедиция двама български алпинисти потеглят към 8-хилядния връх Гашербрум II в планината Каракорум в Пакистан. Те ще атакуват пакистанския осемхилядник заедно с трима словаци, американец и перуанка.

За 46-годишния Младен Данков това ще бъде трети опит за изкачване на връх с подобна височина. Данков ще се отправи към Гашербрум заедно с 49-годишния съименник на президента Румен Радев.

Преди това Младен Данков е участвал в експедиции до осемхилядниците Чо Ойо и Броуд Пик. Тогава обаче е бил възпрепятстван от здравословен проблем. "Поставил съм си за цел да изкача един осемхилядник, не искам да задълбавам. На Чо Ойо по-нисичко - спал съм на първи лагер на 6 400, докато на Броуд пик с Боян (Петров - бел. ред.) спахме на 7 300." Бил е на Хан Тенгри в Казахстан, висок почти 7 хиляди метра. Като катерач Данков има зад гърба си успешно изкачени едни от най-емблематичните и красиви стени в света. От всички фактори по високите върхове най-притеснителна за него остава адаптацията към голямата височина. 

Най-опасен по маршрута до Гашербрум II е ледникът между Базовия лагер и първия височинен лагер, по който има много цепнатини, разказва Младен Данков. 

Двамата с Румен Радев ще направят опит да изкачат Гашербрум II без допълнителен изкуствен кислород и без помощта на шерпи, защото смятат, че това е най-чистият стил и е най-честно. Готвят се за експедицията от миналата година. Трагедията с Боян Петров не ги отказва от плановете, защото в алпинизма всеки е наясно с риска и го приема.

"Правя го, и аз не мога на 100% да си обясня защо. Влече ме. Много е красиво. Приключение е. Предизвикателство", обясни катерачът. Алпинизмът и катеренето стават все по-популярни, но според Данков това е опасно:

"В един момент както помага да се популяризира и да тръгнат хората в планината за здраве, в следващия момент някои могат леко да се понапрегнат: "Този беше там. Хайде и аз ще отида!" Гледал съм много клипчета - снимат с едни екшън камери... Нещата на мен лично не ми стоят много безопасно. Всичко трябва да е разумно."

Експедицията на Данков и Радев започва на 18 юни. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53