Северна Корея прие да работи за пълна денуклеаризация на полуострова срещу US гаранции

| обновено на 12.06.18 в 15:02
4
Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписват съвместния документ след срещата си в Сингапур.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун подписаха днес в Сингапур важен документ, в който поемат ангажимент да работят „за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“, предаде БТА. 

Общата декларация е доста неясна по отношение на срокове и не съдържа формулировката "пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация", която предполага Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия и да приеме инспекции, посочва Асошиейтед прес. 

В замяна ма денуклеаризацията Съединените щати обещават да предоставят гаранции за сигурността на Северна Корея, се казва в текста, цитиран от Франс прес. 

Освен това документът гласи, че Вашингтон и Пхенян „се ангажират да установят нови отношения САЩ-КНДР в съответствие желанието на народите на двете страни за мир и благоденствие“. 

Двете страни се ангажират още „да се присъединят към усилията за установяване на траен и стабилен мир на Корейския полуостров“. Както и да си върнат останките на загиналите през Корейската война (1950-1953 г.),  като за идентифицираните това да стане незабавно. 

На церемонията по подписването Тръмп заяви, че документът е „доста изчерпателен“. „Проведохме наистина много добра среща, имаме добри отношения. И за двама ни е голяма чест да подпишем този документ“, добави той. 

„Имахме историческа среща и решихме да оставим миналото зад нас“, каза от своя страна Ким Чен-ун. „Подписваме исторически документ. Светът ще види голяма промяна. Искам да изкажа благодарност на президента Тръмп, че направи тази среща възможна“, добави той. 

След изчерпване на програмата на срещата Ким Чен-ун се прибра в хотела, в който е отседнала севернокорейската делегация. Очаква се той скоро да отпътува от Сингапур. 

Междувременно на пресконференция Доналд Тръмп заяви: 

"Срещата ми с председателя Ким беше честна, пряка и продуктивна. Успяхме да се опознаем добре за много ограничено време, при много сериозни обстоятелства. Готови сме да започнем нова история, да напишем нова глава между нашите нации". 

Общата декларация е доста неясна по отношение на срокове и не съдържа формулировката "пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация". В документ също така се казва, че Вашингтон и Пхенян "се ангажират да установят нови отношения между Вашингтон и Пхенян, в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и благоденствие". 

Блумбърг посочва, че съдържанието на подписания документ, особено това, че поетият ангажимент за денуклеаризация от Северна Корея е с препратка към декларацията от Панминчжон от 27 април, няма с какво да въодушеви пазарите. 

Неяснотата се допълва от липсва график за следващи срещи, детайли за обхвата на денуклеаризацията, както и за американските гаранции. С оглед на това Блумбърг посочва, че е направена важна стъпка за бъдещите отношения между двете страни, но тя е повече символична.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53