Спомен за Димо Бойчев

Навършиха се 140 години от рождението на Димо Бойчев - хоров диригент и музикален педагог, един от музикантите, които поставиха основите на българската професионална музика. Той е пламенен пропагандатор на музиката, а за да може тя да стигне до всички, основава много хорови състави, предимно ученически, които нарича Детска музикална китка и те изиграват голяма роля в културното развитие на страната.

Димо Бойчев е роден на 13 юни 1878 г.  в село Ичера, Котленско. Завършва Педагогическото училище в Казанлък, учи  половин година в Одеса, а след това и една година в Киевското музикално училище. През 1896 г. започва педагогическата си работа в село Градец, където основава смесен хор от съселяните си. Работи в Котел, после преподава в родното си село Ичера и в Пловдив, където развива активна музикална дейност - през 1902 г. основава детски хор и с него поставя за първи път у нас две оперетки на Бордез - „Царският пуяк“ и „Лъжите на маркизата“.

През 1905 г. Бойчев основава първата българска Детска китка, с  която изпълнява детски песни, дуети и оперетки. Цялата си дейност насочва към обучението в музикална грамотност на децата, даже в продължение на 4 години ръководи безплатни летни детски музикални курсове - последователно в Сливен, Бургас, Варна и Шумен. Така заразява с примера си още много учители по музика в различни градове на страната да организират Детски китки, с които да изпълняват хорови и солови песни, детски оперетки и музикални сценки, а това подтиква и българските композитори да създават творби за тези състави.

От 1911 г. Димо Бойчев се установява в София. И тук създава Детска музикална китка, в която се подготвят много от нашите певци и музиканти. Той е един от инициаторите за създаването на Съюз на Детските музикални китки и е негов предсетател до 1923 г. През 1917 г. основава Детска музикална китка и в Охрид. От 1923 до 1935 г. е учител в българското училище в Цариград, където ръководи хорови състави и също организира Детска музикална китка. Едновременно с работата си като хоров диригент и учител по музика, Димо Бойчев се занимава и с пропагандаторска дейност - изнася доклади, организира радиосказки  за делото на българските композитори, съставя сборници  с подходящ за децата репертоар, редактира „Детската оперетна библиотека“, “Популярната музикална библиотека“ и „Школната преводна музикална библиотека“, издава учебници по пеене, брошура за Емануил Манолов и т.н.

Димо Бойчев умира на 21 ноември 1966 година.

В Златния фонд на БНР се съхравява интервю с големия цигулар и педагог проф. Владимир Авромов, който с много топлота си спомня за Димо Бойчев (записът е от 1990 г.), и една авторска детска песен на Бойчев със заглавие „Месец май“. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!