Дребни търговци и превозвачи на горива на протестно автошествие в София

| обновено на 26.06.18 в 14:51
Дребни търговци на горива се обявиха против новия Закон за търговия с нефт и продукти от нефтен произход, приет на първо четене от парламента в началото на месеца.
Снимка: БГНЕС

Дребни търговци и превозвачи на горива излизат на протестно автошествие в София срещу приетия на първо четене нов Закон за горивата. Според тях той ще доведе единствено до по-високи цени за крайния потребител и до масов фалит на малките фирми в бранша. Шофьори на цистерни и други предприемачи в сферата се събират при Казичене, като се очаква този следобед да демонстрират пред сградата на парламента.

Предложенията за промени бяха приети от депутатите на първо четене, в началото на юни. Проектът беше внесен от депутата от „Обединени патриоти“ Емил Димитров - Ревизора.

Промените затягат сериозно правилата, въвеждат регистрационен режим за фирмите и изисквания за банкови гаранции и солиден капитал на дружествата, които оперират на пазара. Дребните търговци смятат, че проектозаконът е лобистки и новите изисквания заплашват с фалит повече от  400 легитимни български фирми.

В предаването „Преди всички“ Иван Кашилски, председател на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, отбеляза, че те са „за“ законопроекта, но не в този му вид. По думите му, изискваните в законопроекта банкова гаранция и капитал са непосилни за търговците.

„Той ни унищожава. По този начин ни натоварват много с непосилни средства, които ние ги нямаме и няма как да останем на пазара. Хората изнемогват вече. Има семейни бензиностанции – тези хора работят в малки населени места, непоносимо е вече. Около 420 са българските фирми. На пазара ще останат само чуждите фирми“.

Според юриста, с когото търговците са се консултирали, този закон е в разрез с всякакви дори и човешки норми: „По този начин се нарушават правото на реципрочност, правото на равнопоставеност, правото на всички европейски граждани", казва той и уточни: "Имаме уверение от нашия юрист, че този закон, ако се атакува в Люксембург, за не повече от един месец ще падне“.

Кашилски посочи, че до момента единствено вицепремиерът Валери Симеонов ги е изслушал и е дал своята подкрепа.

Според него сивият сектор може да се пребори със засилване на контрола в данъчно-акцизните складове, вносителите и производителите. "Както са солидарни и отговарят само за акциза, така солидарно да отговарят и за ДДС-то. По този начин като няма на пазара горива без ДДС и без акциз, няма да има загуби за държавната хазна", коментира още Иван Кашилски.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53