Изложбата „Портите на града“ е с творчество на лишени от свобода

Изложба на артистични произведения и рисунки, изработени от лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода в затвор Пловдив, ще бъде открита от 18.30 часа в сградата на Общински съвет Пловдив. 

Изложбата е  част от проект "Изкуството на живота, чрез живота на изкуството" на Сдружение "Обединени професионалисти за устойчиво развитие“ и се реализира като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Произведенията в изложбата „Портите на града“ са изработени от налични и елементарни материали, илюстриращи необходимостта на задържаните да се откъснат от обичайната си затворена среда. 

Чрез популяризирането на работата с лишени от свобода се търси диалог между институциите и обществото.

Всички представени в изложбата произведения ще могат да бъдат закупени, а средствата ще бъдат предоставени благотворително за деца, които се лекуват в болниците в града.

Артпрограмите за лишени от свобода стават все по-често явление, а ползите от тяхното прилагане с терапевтична цел стават по-видими за обществото. Все повече затвори по света и в България приемат арт терапията като начин за работа в затворена среда. Емилия Крушков – един от ръководителите на проекта, споделя: „ Артпроектите доказват на затворниците, че са повече от онези пет минути от живота им, когато са съгрешили". 

Като част от програмата на проекта тази година в Затвор Пловдив бяха реализирани две артистични работилници за формиране на практически умения у лишените от свобода – „Спирит ефекти“ и „Декупажни техники“. През 2019 г. организаторите са предвидили заедно с лишените от свобода да разработят и театрална продукция, според принципа на форум театър, като продължение на съвместните артистични занимания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия