Производителността на труда у нас е 2,5 пъти по-ниска от средната за ЕС

Снимка: Биляна Борисова


Намирането на решения за намаляване на бедността и повишаване на доходите се обсъжда от години наред, но социалните неравенства никога няма да бъдат намалени.

Известно е и кои са секторите с най-ниски заплати, с лоши условия на труд и също секторите, в които заплатите надвишават средните нива на заплащане.

Експертът в КТ "Подкрепа" Ваня Григорова представи и други негативни тенденции на пазара на труда:

„Съвсем наскоро гръмна един скандал с български работнички в Белгия. Лошото е, че те са експлоатирани от българи. Според данни на НАП 58% са в риск да работят недекларирано. Това е достатъчно показателен размер за недекларирания труд в България. Това крие огромни опасности на първо място от експлоатация, а на второ място, това краде от бъдещето на работниците, защото те нямат никакви осигуровки, не могат да разчитат на обезщетение за безработица, когато останат без работа, не могат да разчитат и на майчинство, по-тежкият случай е когато не могат да разчитат и на пенсия“.

За социалния модел президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов:

„Няма смисъл да повтаряме на дълго и на широко затова, че се увеличиха  неравенствата, затова, че между най-ниската и най-високата заплата разликата става 150 хиляди пъти. Очевидно е, че Европа има нужда да направи някаква крачка обратно към себе си“.

Председателят на комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов припомни някои от параметрите на проекта на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз:

„За кохезионна политика за целия ЕС за следващия програмен период са предвидени 373 млрд. евро, което означава в сравнение със средствата за кохезионна политика в настоящия период са с около близо 10% по-малко. Очевидно е, че втората по големина финансова политика на ЕС с тези финансови ресурси, които са към цени в 2018 година, а финансовата рамка е до 2027 година, това означава, че намалението е изключително сериозно. Очевидно е, че бюджетът на ЕС е поставен под натиск заради Брекзит и всички нови политики, които са предвидени“.

Производителността на труда у нас е  2,5 пъти по-ниска от средната за ЕС, заплащането е 5,5 пъти по-ниско от средните нива за останалите държави от Европейския съюз, коментира депутатът от Коалиция за България Георги Гьоков, който е и заместник-председател на комисията по труда и социална политика:

„Европейският стълб на социалните права трябва да стане Единен европейски социален модел, който да наложи минимални стандарти за права и социална закрила, трябва да е част от социалната пазарна икономика и да дава повече възможност на хората, да осигурява устойчив просперитет и висока производителност, основани на солидарност, социална справедливост, равни възможности, да позволява справедливо разпределение на богатството, върховенство на закона, качествена заетост".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53