Църквата чества Успение Богородично

| обновено на 15.08.18 в 12:18
4
Снимка: БТА


Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Днешния ден е храмов празник на Троянския манастир. На литургията молитвено присъства патриарх Неофит. Гост на празника е и премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета. 
Светата литургия беше отслужена от Пловдивският митрополит Николай, а Негово Светейшество патриарх Неофит присъства молитвено на богослужението. Той пожела на християните: 
"Тези, които обичат манастирския живот, нека да престъпят свещените двери на Светата обител. Честит празник!"
Хиляди вярващи дойдоха да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се съхранява в църквата на светата обител. Преди минути беше изнесена с литийно шествие от доброволци от Националното дружество "Традиция" и в момента се отправя към параклиса на могилата край Троянския манастир, където през 1600 година се е извършило първото чудо. 
Премиерът Бойко Борисов провери как е ремонтирано Антимовото крило на манастира, за което правителството преди година отпусна 500 хил. лв. 
Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители. В този ден вярващите отправят молитва към Божията майка, която е покровителка на майчинството и защитница на семейното огнище: "Тя е защитница на всички нас и ние трябва да я уважаваме. Това е един много светъл наш празник и независимо дали имаш Мария в дома си, или не - има основание за празнуване". 

Пловдивският митрополит Николай благослови вярващите и призова да бъдем бдителни какво сеем в душите на нашите деца:

"За голямо съжаление злото в този живот, в този век, в който живеем, се преумножи. Отчуждение, егоизъм, враждебност, завист, озлобление между човеците. Спасението е в Бога. Бог е царят на мира. Бог е любов. Най-великата добродетел, която той даде на човеците, е тази да обичаме един другиго както той ни възлюби. Казано е в Евангелието и доказано в живота - каквото посеем, това ще пожънем. Никой, който сее трънки, да не чака да бере грозде. Затова трябва да бъдем много бдителни, внимателни какво сеем - да не би това да са плевелите на греха в душите на нашите деца. Бог да благослови всички. Света Богородица да бди над вас!"

Днешният празник е сред най-почитаните от вярващите, защото Божията майка се смята за най-голямата застъпница за хората пред Бога. Имен ден имат близо 205 хил. българи. Празникът Успение Богородично е в прослава на чудния начин, по който Божията майка завършва земния си живот. Врачанският митрополит Григорий допълни: 

"Блажено заспива, за да бъде възкресена и взета с тяло на небесата, за да застане пред Божия престол и да продължи своята мисия като майка на целия човешкия род. Да моли Господ и Исус Христос за всички човеци, да помага на вярващи и невярващи, на праведници и грешници, на всички тези, които я обичат, почитат и призовават като закрилница и ходатайка пред Бога".

Старинна икона на Пресвета Богородица с младенеца ще бъде изложена за поклонение в средновековната черква "Св. Николай Чудотворец" в радомирското село Долни Раковец. Според предание на този ден поклонниците оставят бележки със своите молби към божията майка в ниша на иконостаса.

Репортажи за празника чуйте от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53