120 години от създаването на хор "Родни звуци" - Шумен

Хор "Родни звуци" - Шумен на своята 100-годишнина през 1998 г.
Снимка: архив

Шуменският хор "Родни звуци" е един от най-старите колективи у нас - неговата първа концертна проява е на 25 декември 1898 г. в църквата "Свето Вознесение" в града. Негов ръководител в продължение на 30 години е Атанас Зидаров.

Отначало в хора пеят само мъже, хористите са 35, но 7 години по-късно се оформя и смесен състав, който изпълнява предимно църковно-славянски песнопения и светски песни. Хор "Родни звуци" бързо набира популярност и гостува в други градове - Велико Търново, Варна, Плевен. През 1909 г. е създаден и струнен оркестър с диригент Александър Георгиев - капелмайстор на Седми пехотен полк. През 1920 г. в Шумен е създадено певческото дружество "Добри Войников", което в следващите години се слива със смесения хор "Родни звуци". Така обединени, певческите сили на Шумен имат много активна дейност - освен хорови концерти, подготвят и оперите "Камен и Цена" от Иванов-Кауцки, "Травиата" от Верди, "Майска нощ" от Лисенко, оперетите "Любовта на Шуберт" и "Царицата на чардаша". С приходите от изявите се събират средства за построяването на дом-паметник "Добри Войников". Особено активна е дейността на хор "Родни звуци" през периода 1932-1936 г.

През 1953 г. съставът преминава към читалище "Добри Войников". За професионалното му израстване допринася особено много диригентката Венета Вичева, която поема ръководството през 1961-а и работи с хора до 2011 г. - цели 40 години.

За най-важните периоди в историята на хор "Родни звуци" - Шумен чуйте в звуковия файл, където е включено изказване на проф. Венета Вичева от 2010 г., съхранено в Златния фонд на БНР. В него тя говори за състава и за актуалните проблеми на хоровото дело и музикалното образование в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!