Спомен за диригента Добрин Петков

Диригентът Добрин Петков

Имаме повод да си припомним изключителния български музикант Добрин Петков - на 24 август се надвършват 95 години от рождението му.

Не вярвам да има и днес любител на музиката, който да не знае за изявите на този голям диригент - публиката  го боготвореше, концертите му бяха събития от национален мащаб, независимо къде бяха - дали в Пловдив, където премина по-голямата част от кариерата му, или в  София - всички очакваха с нетърпение с какво този път ще ги изненада и зарадва Добрин Петков. И което е по-интересното и необичайното - боготворяха го и оркестрантите, и всички музиканти, с които работеше, а той беше много прецизен, много взискателен, провеждаше дълги репетиции, имаше високи изисквания. И въпреки това всички го обичаха и уважаваха, гордееха се с него.

В звуковия файл можете да чуете спомени на негови съвременици, запазени в Златния фонд на БНР: Първо на големия композитор Лазар Николов, а след него и на известния цигулар Боян Лечев - записи от 1988 година. Към тях добавяме и музикален откъс - част от Симфония №3 на Йоханес Брамс в изпълнение на Пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!