Нобеловите награди - нов прожектор над темите за сексуалното насилие и половата дискриминация

Нобеловите награди, които бяха раздадени през тази седмица, се превърнаха в нов прожектор над темите за сексуалното насилие и половата дискриминация. От една страна, отличията не подминаха жени-учени и активисти в сферата. От друга, сексскандал в консервативната Шведска академия влезе в отзвука на движението "Me Too". Резултатът - Нобелова награда за литература не беше връчена.

Както всяка година, седмицата на Нобеловите награди кулминира в петък с определянето на отличието за мир. Преди официалното съобщение от Осло имаше спекулации, че то може да отиде в лидерите на Северна и Южна Корея заради размразяването на отношенията им. Поради същата причина букмейкърите приемаха залози и за американския президент Доналд Тръмп, който след срещата си с Ким Чен-ун се превърна в първия държавен глава на САЩ, срещнал се със свой колега от Пхенян. В крайна сметка наградата за мир получиха гинекологът Денис Муквеге, лекуващ жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго и язидската защитничка на човешките права Надя Мурад. Двамата бяха отличени за борбата си срещу използването на сексуално насилие като военно средство.

Раздаването на наградите започна в понеделник, когато отличени в сферата на медицината бяха американецът Джеймс Алисън и японецът Тасуку Хонджо. По отделно двамата са открили начини да стимулират човешката имунна система да се бори с раковите клетки. Работата им е отключила пътя към нови лекарства за онкоболни. Това е и първият случай, в който разработването на онкологична терапия получава Нобелова награда.

В сряда трима учени получиха Нобеловата награда за химия за овладяването на еволюцията, с цел производството на нови ензими и антитела. Наградата от 9 милиона шведски крони, равняващи се на 800 000 евро, ще разделят британецът сър Грегъри Уинтър и американците Франсис Арнолд и Джон Смит. Половината от наградата е за Арнолд, успяла да насочи еволюцията на ензими чрез генетични мутации. Работата й може да спомогне за използването на ензими в сферата на горивата и лекарствата и така да бъде елиминирана нуждата от използването на много токсични катализатори. Тя е петата жена, наградена за химия, в историята на Нобеловите отличия.

Един ден преди Франсис Арнолд, друга дама се превърна в едва третия носител на Нобелова награда за физика от нейния пол. Това е канадката Дона Стрикланд. Тя беше наградена, заедно с американския й колега Артър Ашкин и французина Жерард Моро за използването на концентрирани снопове светлина за различни цели.
Тази година отличие за литература няма да бъде връчвано, след като секс-скандал разтърси групата на Осемнайсетте - затворен клуб от шведски писатели и критици, определящ носителя на наградата.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на обявените им притежатели в деня на смъртта на Алфред Нобел - 10 декември. За разлика от наградите за физика, химия, медицина и литература, които се дават всяка година в Стокхолм, наградата за мир се връчва в Осло. Идният понеделник трябва да стане ясен и тазгодишния Нобелов лауреат по икономика.

Цялото обобщението чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53