Мария Захарова: Лобистки групи стоят зад резолюцията на ЕП против строителството на "Северен поток 2"

| обновено на 13.12.18 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова нарече „безумие“ евентуалното спиране на проекта за газопровод „Северен поток 2“. Захарова каза това в отговор на въпрос на БНР за приетата от Европейския парламент резолюция по темата. Евродепутатите призовават за спиране на проекта и го определят като „политически и представляващ заплаха за европейската енергийна сигурност“.

На редовния си брифинг Захарова обвини противниците на „Северен поток 2“ в политизиране на един изгоден икономически проект в услуга на определени лобистки групи и специални структури:

"Да се обявяваш против енергийното сътрудничество, неговата диверсификация, да пречиш на стремежа към енергийно сътрудничество в бъдеще, на модернизирана основа, това е просто безумие за Европа, която се нуждае от енергоносители".

Мария Захарова заяви, че проектът е неизгоден за онези, които искат да попречат на дългогодишното енергийно сътрудничество между Русия и Европа:

“Кой постоянно разваляше тази атмосфера? Това, за съжаление, беше Украйна, но Украйна не като държава, а Украйна като политически деятели, зад които стояха в частност техните американски куратори, които всеки път се занимаваха с шантаж по проблематиката на енергийното сътрудничество, представяйки го като натиск на Русия над Украйна, а всъщност опитвайки се да развалят прекрасните енергийни връзки, които винаги, в продължение на десетилетия, Русия е имала с Европа“, коментира Захарова. 

Говорителят на руското външно ведомство изтъкна продължаващото десетилетия взаимноизгодно сътрудничество между Русия и Европа в газовата сфера, което, по думите ѝ, не се влияе от политическата конюнктура. На въпрос дали Москва очаква подобни мерки от страна на Европейския парламент и по отношение на бъдещото продължаване на газопровода „Турски поток“ през територията на Европа, Захарова отговори:

"Даже не бих говорила конкретно за проектите, които споменахте. Просто мога да кажа, че, разбира се, причините са тези, за които вече говорих. Зад тези хора стоят не техните избиратели, а точно определени политически сили, понякога просто специални служби, които използват тези хора за конюнктурните си цели, решавайки конкретните си цели и задачи".

Проектът за газопровод „Северен поток 2“ предвижда изграждането на две линии с общ годишен капацитет от 55 млрд. кубични метра газ. Трасето трябва да свърже Русия и Германия през акваторията на Балтийско море. Това ще доведе до намаляване на транзита на руски газ за Европа през Украйна.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53