"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Интервю на Даниела Големинова с Първан Симеонов в предаването ''12+3''
Аудио файлът е със субтитри

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%. "Има такъв народ" е с 3%.

Резултатите са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети.

Стотици хиляди обаче тепърва ще решават и на числата към този момент следва – както винаги – да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, внезапни развития и т.н., възможна е чувствителна динамика, отбелязва социологическата агенция.

Според "Галъп" победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за "втвърдяване". Възможни са динамични развития и по отношение на третото място. Способността да се набави твърда и предвидима подкрепа пък може да реши и борбата за бариерата.

40,1% са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. На тази база се допуска активност, близка до тази от предходните избори, като тепърва ще се разбере процентът, изчислен спрямо формалните избирателни списъци. Възможни са колебания. 4,1% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които твърдят, че биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес.

Двустепенната гнездова извадка от изследването на "Галъп" е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстрация: gallup-international.bg

"Галъп" за демографските профили на избирателите, трансферите на вот

Пренасяне на гласоподаватели от "Продължаваме промяната" към "Възраждане" и „Има такъв народ" е сред причините за по-ниския резултат на коалицията им с „Демократична България“ в сравнение с механичния сбор от резултатите на двете формации на предишните избори. Този извод правят от „Галъп интернешънъл болкан“ в публикация за демографските профили..

публикувано на 03.04.23 в 13:51

"Тренд": Неясен победител на изборите и оспорвано трето място

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4-процентната бариера. Това са изводите от проучване на "Тренд" по поръчка на NOVA Broadcasting Group за електоралните нагласи на българите преди вота на 2 април. Изследването е реализирано в периода 22-29 март 2023..

публикувано на 31.03.23 в 08:49

"Алфа рисърч": ГЕРБ-СДС водят с 0,5% на ПП-ДБ, пет формации сигурни за НС

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места, като формацията повишава леко резултата си отпреди месец и към момента получава подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на сто зад ГЕРБ-СДС. Пет..

публикувано на 30.03.23 в 09:20

"Маркет Линкс“: ПП-ДБ: 23,7%; ГЕРБ-СДС-22,3%, ДПС-13,6%, "Възраждане" -11,4%, БСП-7,3%

Не се оча„ертава ясен победител на изборите към момента - това е изводът на социолозите от "Маркет Линкс" след най-новото им национално проучване, проведено лице в лице и онлайн. Данните показват, че 23,7% от гласуващите подкрепят коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите...

публикувано на 28.03.23 в 20:23
Илюстрация: Георги Цветков

"Медиана": 7 формации в НС, пак рекордно ниска избирателна активност

Към момента може да се очакват поредните "избори с най-ниска избирателна активност", седем формации преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента, ГЕРБ-СДС се очертава като първа политическа сила, като води с около 2% на "Продължаваме Промяната – Демократична България". Това сочи проучване на "Медиана" за нагласите на избирателите към 23..

публикувано на 24.03.23 в 10:47
Юлий Павлов

Център за анализи и маркетинг: 5 или 6 партии в следващия парламент

"Можем да кажем, че вече няма политик с положителен рейтинг", заяви Павлов. Според изследването избирателната активност на предстоящите избори ще е сходна с тази на предходните. 42,1% от запитаните дали ще гласуват заявяват, че вече са решили за кого, а 16% се колебаят Избирателите на ПП-ДБ и на ГЕРБ са по-оптимистично настроени..

публикувано на 23.03.23 в 13:21

Тренд: 5 формации със сигурност влизат в следващото НС, 3 вземат над 3%

Пет формации ще влязат в бъдещия парламент, показва проучване на агенция „Тренд“ във връзка с предстоящите избори на 2 април, съобщиха от социологическата агенция. Допитването е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005..

публикувано на 16.03.23 в 07:57

"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати, неяснота и за №3 на изборите

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място. В битка за възможност за прескачане на..

публикувано на 10.03.23 в 13:49
Васил Тончев

"Сова Харис": Пет партии в парламента. Първи са ГЕРБ-СДС с 27,4%, следвани от ПП-ДБ с 25,7%

До преди серията от последователни избори за парламент броят на активните избиратели у нас гравитираше около 3,2 милиона души. С въвеждането на машинното гласуване и строгия контрол върху практиката за закупуване на гласове, избирателното тяло се сведе до около 2,6 милиона души.  С тази констатация започна анализа си на социологическите данни от..

публикувано на 02.03.23 в 13:45

"Алфа Рисърч": Пет са сигурните политически формации в следващия парламент

Пет са сигурните политически формации в следващия парламент, а три други са малко под 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. Това е основният извод от проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Нагласите на избирателите на старта на кампанията сочат паритет между коалициите ПП-ДБ (26.4%) и ГЕРБ-СДС (25.2%)...

публикувано на 01.03.23 в 12:49