"На местно ниво властта е все по-малко идеологическа, все по-малко вдъхновяваща и все повече зависима от пари"

Първан Симеонов: Сглобката не зависи от това дали ГЕРБ ще загуби София

"Борисов е калкулирал възможността да загуби столицата. Това продължава да е водещата възможност"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Социологът Първан Симеонов обясни пред БНР, че Бойко Борисов винаги иска да печели и няма много основания за твърденията, че е готов да отстъпи София или други големи градове. 

"Той предвкусва, че битката за София ще е тежка и ако ГЕРБ изгуби, тази загуба няма да е чисто политическа. Изглежда ми, че до последно е търсил кандидат. Ако спечели, ще бъде бонус. Опитва се да направи нещо като с Анастас Герджиков - ако е загуба, да изглежда симпатичен вариант". 

Симеонов допуска, че въпреки, че не сме виждали Антон Хекимян в политическа светлина, той може да изглежда по-подготвен от Васил Терзиев. 

"Разпознаваемостта на Хекимян също е по-голяма. В София възможните гласове за Терзиев обаче са повече, отколкото възможните герберски гласове".

Често в политиката нещата са въпрос на оцеляване, а не на стратегия, обясни той. 

"Борисов ясно си дава сметка кога състезанието носи потенциална победа, кога е длъжен да смени разказа. С Хекимян той сменя разказа. Няма да е типична политическа битка за София".

Повечето от кандидатите за кмет на София са в роля, която не им е присъща, посочи социологът. 

"В тази кампания главните кандидати няма да бъдат себе си". 

Първан Симеонов не смята, че изборът на Бойко Борисов за кандидат на София е бил емоционален. 

"Това е възможният им избор в тази ситуация. ГЕРБ не са стратези, те са оцеляващи. През последното десетилетие им се получава доста добре. ГЕРБ трудно произвежда нови партийни лица".

На много места хората не свързват качеството си на живот с местната власт, коментира Симеонов в предаването "12+3". 

"Тези избори не се явяват толкова важни в дневния ред на мнозина. Сглобката зависи от външни фактори - от войната, от това, че Борисов трябва да си доизчисти имиджа, ДПС – също, както и да са сигурни, че участват в конституционните промени. Сглобката не зависи от това дали ГЕРБ ще загуби София. Борисов е калкулирал възможността да загуби София. Това продължава да е водещата възможност". 

Интересни сблъсъци се очертават там, където няма предрешено състезание, посочи социологът. 

"В Пловдив ще е интересно. Там има силна синя традиция. Славчо Атанасов има шанс да разбърка картитеВ Русе ще е интересно. Там има силна синя и силна националистическа традиция, има го и ГЕРБ. В Благоевград и в Плевен по традиция е интересно. Там е по-различна партийната география. Нещо подобно е и в Добрич. Едва ли ще е толкова интересно в Бургас, Стара Загора, Кюстендил и Пазарджик". 

Първан Симеонов посочи, че ще е интересно дали ще намалее присъствието на ГЕРБ в местната власт.

"ГЕРБ трябва да се утвърди в местната власт и да види дали може да се възобновява. ПП-ДБ да покажат дали наистина не са софийско явление. При БСП въпросът е дали техните кметове клонят към Радев, или към БСП. За "Възраждане" въпросът е да докажат, че растат. За ДПС това са трудни избори - има силни локални интереси на места. Да видим и президентът Радев къде е. Лека-полека част от кметовете ще започнат да гледат с надежда към него- той е алтернативен център на властта". 

В общинските съвети ще попаднат удивителни комбинации, каза той. 

"На местно ниво властта е все по-малко идеологическа, все по-малко вдъхновяваща и все повече зависима от пари".

На местните избори социологът очаква да има по-висока избирателна активност

"Но няма голяма политическа екзалтация. Местните избори не са онова, което бяха". 

България се движи на няколко скорости, отбеляза още социологът. 

Цялото интервю на Даниела Големинова с Първан Симеонов може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16