Албена Танева: Местните избори са в контекста на активна политическа среда - вътрешна и външна

| Интервю
Доц. д-р Албена Танева
Снимка: БГНЕС

Местните избори са в контекста на изключително активна политическа среда - вътрешна и външна.

Това каза пред БНР доц. Албена Танева, политолог и преподавател в Софийския университет, като коментира: 

"По формулата на това правителство е ясно, че всички участници са направили компромиси. Политиката е дейност на компромиси. Ако някой е преценил, че е дошъл краят на това време и иска да постави нов формат на правителството, дано да има формула, по която то да бъде съставено. Защото за мен най-тревожното нещо е опасността от дестабилизация на страната ни в много тежка външнополитическа криза. Когато институциите на държавата не работят, те не могат адекватно да се справят нито с оперативния формат на управлението, нито с дългосрочния. Когато се мине във временно управление - еднолично, без парламент, е много лош вариант, защото тогава могат да се вземат големи решения за промени, които, ако се провалят, не ни радва това, защото сметката се плаща от всички". 

Според нея е по-добре с грешки и с поправянето им да натрупват капацитет институциите и да се развиваме като държава и като общество:

"Всеки, който си мисли, че трябва да има един добър началник, юнак начело на държавата, за да се оправи нещо, означава, че има дефицити в своята гражданска култура и не разбират как функционира държавата. Не става еднолично и на ръчно управление, а с участието на много институции, министерства, техните екипи, парламента. По този начин има устойчивост на развитието".

Местната власт е много важна, подчерта доц. Танева и уточни, че все повече се вижда колко е важно да има умна и компетентна местна власт. 

По думите ѝ има има политически интереси, свързани с предстоящите местни избори, които са не само вътре в страната, но и външни:

"Имаме и външнополитическа среда, която е изключително активна. Това, което се случва с активността на Русия и войната, очевидно е активизирането на пропаганда, която е смайваща, технологиите позволяват всичко това да се случва. Употребата на паметта чрез фалшифицирането ѝ се случва всеки ден пред очите ни и това не е спирало. Как изглежда макрополитическата рамка се усеща в посланията всеки ден. Имаме минимум два фактора плюс другите - материални и икономически интереси. И големият проблем на хора, които са наистина притеснени за своето бъдеще. И има как те да бъдат употребявани, за най-голямо съжаление. А там трябва да се търси разумно, дългосрочно и отговорно решение".

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Албена Танева в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16