Божидар Божанов: До втория тур може да бъде направена процедурата по сертифициране на машините

"На всички предходни избори, на които се е случвало това удостоверяване, то се е удостоверявало от зам.-министър. Министърът е следвал установена практика"

| Интервю
Божидар Божанов
Снимка: Таня Милушева

Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, днес ще изслуша председателя на ДАНС Пламен Тончев. Вчера той беше изслушан и от Комисията за контрол над службите за сигурност.
Днешното изслушване беше насрочено в момент, когато скандалът с машините все още не се беше случил, уточни пред БНР Божидар Божанов - депутат от ПП-ДБ, член на комисията и бивш министър на електронното управление. По думите му целта е била да се види какво е правила ДАНС в миналото във връзка със сигурността на машините. Той направи паралел с подобна ситуация през 2022 г.:

"През 2022 г. ДАНС изпращат писмо на ЦИК, в което казват, че е налична класифицирана информация за експертите, които осигуряват машинното гласуване от страна на ЦИК, и затова препоръчват те да бъдат сменени. Но ДАНС не предоставя на ЦИК информация. Вчера на въпрос защо тази справка е била явна, а не класифицирана, отговорът беше - защото ЦИК няма достъп до класифицирана информация. Има различно поведение на ДАНС в двата случая. Хипотезата, че това е активно мероприятие, е водещата. ДАНС е можел да се погрижи да защити тази информация. Ироничното в цялата история е, че в справката ДАНС твърдят, че с действията на зам.-министъра може да се създаде среда за евентуално недоверие към машинното гласуване. Те с тази справка създават абсолютно реална среда за такова недоверие".

По думите му крайният резултат не зависи толкова от технологията на гласуване. Разпаднаха се митовете, че ПП-ДБ разчитат на машините, за да постигнат едва ли не нечестно резултат, подчерта Божанов. Нямаме претенции към резултата, добави той.

Каквото и да бъде внесено, това не позволява машините да бъдат маниулирани, което се потвърждава и от ДАНС, категоричен е депутатът от ПП-ДБ. 

"Рискът, който ДАНС твърдят, че има, е, че когато нещо е било записано и евентуално в бъдеще изнесено, това може да създаде предпоставка някой може да създаде недоверие в машините".

По думите му процесът на удовстоверяване трябва да се документира - писменно, със снимки и видео. Той уточни, че този процес не е приключил на 20 октомври:
"На 20-ти е направено довереното изграждане от ЦИК в Министерството на електронното уравление, за да може "Сиела Норма" да има време да инсталира съответния софтуер на машините и те да тръгнат. Удостоверяването е отделен процес. Екипите на министерството са работили доста, за да могат да се впишат в 20-дневния срок за удостоверяване. В рамките на този процес - на 25-ти, ако е трябвало и на 26-ти е щяло да има извършване на тестове. Това, което е било тествано, е как работи конфигурирането на машините. Това се е случвало". 

Не е имало натиск върху министър Александър Йоловски, заяви Божанов. Според него това са абсолютни спекулации. 

По думите му няма спънки да бъде направена процедурата по сертифициране на машините преди втория тур на местните избори
"Техническата работа вече е извършена, може би формалната част трябва да бъде повторена, ако изобщо се наложи това, а не може просто да се сложи подписа на министъра".

На всички предходни избори, на които се е случвало това удостоверяване, то се е удостоверявало от зам.-министър, отбеляза Божидар Божанов. Според него министърът е следвал установена практика

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16