Ирена Тодорова: Дистанцията между кандидатите в София е трудно преодолима

Разтоварване от малко власт му гарантира по-дълъг живот, каза политологът за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

| Интервю
Ирена Тодорова
Снимка: Личен архив

Традиционно промените в държавата започват от столицата, заяви пред БНР политологът Ирена Тодорова, която беше и кандидат за общински съветник от "Синя София". Тя подчерта, че резултатите й дават отговори на някои ключови въпроси:

"Препотвърди се доверието в управляващите в момента - ГЕРБ, ПП-ДБ. Виждаме, че избирателите, колкото и да са гневни, отивайки до урните, не предлагат категорична друга алтернатива на националното управление. Като гледаме сумарно резултатите в страната, виждаме, че се преповтаря до голяма степен доверието в тези две най-големи в момента формации". 

Според нея представителят на ГЕРБ в София не е достигнал до балотаж по няколко причини. Тя смята, че се е допуснала стратегическа грешка от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с кандидатурата

"Това е кандидатура, която дори не успя да привлеч почти никаква периферия, даже отдалечи колебаещите се избиратели от ГЕРБ. Не мога да кажа категорично дали целият актив на ГЕРБ е бил мобилизиран покрай Антон Хекимян".

В предаването "Преди всички" политологът изказа мнение, че това е начин за оцеляване на Борисов дългосрочно в политиката:

"Разтоварване от малко власт също му гарантира по-дълъг живот".

За нея е грешка да се издигат непартийни фигури за такива високи позиции. Според нея залогът е бил повече за Общинския съвет.

Ирена Тодорова каза също, че няма да е изненада, ако голяма част от привържениците на ГЕРБ подкрепят Ваня Григорова на втория тур на изборите. По думите й Григорова е взела протесния вот. Но тя трябва да бъде по-умерена в рамките на седмицата, за да привлече допълнителни избиратели към себе си, смята тя.

Според нея ако Григорова реши да овладее старата левица, ще сгреши. Тук ще се търси нов прочит на лявото в България и това би бил успешният ход, смята политологът. 

За балотажа в София в неделя, тя изказа мнение: "Мисля, че Васил Терзиев е достигнал естествения си потенциал. При Ваня Григорова има още накъде да се разширява. Но дистанцията между двамата е много голяма - около 40 хил. гласа, които са трудно преодолими".

Тодорова очаква ниска избирателна активност в неделя. Тя очаква интересни балотажи още в Пловдив и Варна.

Според нея в момента никой няма изгода от предсрочни парламентарни избори

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселина Седларска за изборите: Видяхме филма, моля ви сега да ни пуснете и субтитрите

Много съм разочарован от тези избори , каза пред БНР писателят Христо Карастоянов. Той обясни това с отмяната на машинния вот на първия тур.  Според него въпросът с машините е изместил съществените проблеми на общините .  "Всичката ни такваз. Имаме електронно правителство и се чудим защо машината не работи, вместо да я включим в контакта...

публикувано на 08.11.23 в 09:25

Страхил Делийски: Пътят към нова левица е обединение на стари структури

След изборите в София е ясно, че някаква левица ще трябва да търси мобилизация и електорално представяне , иначе не е добре за цялостната ни политическа система. Трудно е да се каже как това може да се случи. Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател Страхил Делийски и коментира: "Пътищата за това не са много - търсене на широка..

публикувано на 07.11.23 в 17:45
Снимката е илюстративна

Силвия Георгиева, НСОРБ: За слушането на гражданите и местните избори в България

В “Нашият ден“ подхващаме темата за градовете и селата, в които ще продължаваме да живеем и след местните избори. Разговаряме със Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. В предаването тя сподели своите мисли относно местните избори и бъдещето на градовете и селата в България. Георгиева..

публикувано на 07.11.23 в 15:15
Флора Стратиева

Флора Стратиева: Запомнящите се неща в кампанията бяха повече негативни

Запомнящите се неща в тази предизборна кампания бяха повече в негативен план .  Това мнение изказа пред БНР Флора Стратиева, инфлуенсър, автор на БНР подкаста "Тестът на Флора", водещ в БНТ. " Когато нещата бяха толкова фокусирани дали да гледаме на Ваня Григорова колието, или на Васил Терзиев цялата рода, няма как да се запомни нещо , защото..

публикувано на 07.11.23 в 14:53
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Борисов час по-скоро трябва да напусне сглобката

" Ключът от падането на тази сглобка е в Бойко Борисов.  Те наистина го държат през посолствата с този прословут списък "Магнитски" и той наистина е сложил на тезгяха за продажба политическата си партия. Смятам, че ГЕРБ ще претърпи огромни щети на парламентарните избори, защото на такъв лидер няма кой да му вярва". Това коментира пред БНР..

публикувано на 07.11.23 в 14:05
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правят се целенасочени опити за подкопаване на доверието в изборите

Ниската избирателна активност на местния вот се дължи както на умората от поредицата парламентарни избори, така и на липсата на вдъхновяващи местни кампании. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. По думите му, системният проблем е липсата на местна политика.   Повечето кандидати бяха издигнати в..

публикувано на 07.11.23 в 11:15
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Новото е, че кандидат на лявото беше на косъм да спечели в София

Новото е, че кандидат на лявото пространство беше на косъм да спечели кметските избори в София . Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. Според него причините това да се случи е, че от ГЕРБ не са избрали подходящ кандидат, както и че "Ваня Григорова е носителка на ново ляво, което има почва, като че ли у..

публикувано на 06.11.23 в 13:49
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Културата на негласуването и "нямото мнозинство" – къде да търсим причините?

Можем ли да определим нещо като култура на вота? Наследствен синдром ли е той, резултат от спонтанни решения или нещо друго? Гост в "Нашият ден" е психологът д-р  Пламен Димитров , който анализира поведението и профила на "негласуващите". Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво По думите му на този..

публикувано на 06.11.23 в 12:08
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Управляващите партии се оказват основни опоненти на местно ниво

След втория тур на местните избори въпросът, който интересува политическата общественост, е как ще се разпределят гласовете и какви са ключовите моменти на кампанията. Политологът Калоян Велчев, който гостува в ефира на предаването "Нашият ден", предостави анализ и наблюдения относно този политическия процес. Политологът подчерта, че сме станали..

публикувано на 06.11.23 в 10:21
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Личи желание за обновяване на местната власт

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ – в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три Яница Петкова, представител на социологическа агенция "Галъп", коментира резултатите в ефира на "Нашият ден". Тя..

публикувано на 06.11.23 в 10:16