"Партиите насила в избори не участват"

Адвокат Валя Гигова за казуса с двете ДПС-та: Нито ЦИК, нито съдът могат да избират

Един съдебен състав да гледа жалбите и на едната, и на другата коалиция, апелира тя

| Интервю
Валя Гигова
Снимка: БТА

Не може вътрешнопартиен проблем да бъде пренасян в публичното пространство и то в един изключително важен момент. Партиите насила в избори не участват.

Това коментира в интервю за БНР адвокат Валя Гигова във връзка с напрежението около явяването на различните крила на ДПС на предстоящите предсрочни избори.

"Не може да се очаква нито от ЦИК, нито от съда да направи избор дали партията самостоятелно и чрез коя точно коалиция да участва в изборите."

Според нея "няма нищо фатално като не могат да се разберат" и "ще има веднъж избори без една политическа сила", за да стане ясно, че "така не може да се прави".

Принципът за първия по право няма как да важи в настоящия случай, уточни адвокат Гигова.

По думите ѝ, ЦИК няма как да избира коя коалиция да регистрира и не може да искаме това от независим държавен орган.

"Ако вляза в тяхната кожа, ще направя това, което направиха те – не регистрират нито партията, нито която и да било от коалициите. Същият проблем стои като въпрос в момента пред Върховния съд, който трябва да се произнесе по абсолютно същия въпрос, само че досежно търговските дружества. При двама управители, които заедно и поотделно представляват юридическото лице, дали съдът може да избере кое от волеизявленията трябва да бъде изявление на юридическото лице. Е, съдът няма как да избира."

"Да се разберат кой ще прави изявленията, кой ще прави тези изявления и да не внасят смут в обществото и правовия ред", призова тя.

Един състав трябва да гледа жалбите и на едната, и на другата коалиция, смята Валя Гигова. Тя изказа опасения да не се окаже, че "който последно направи волеизявление, той ще има правото".

Основата на правото е разумът - точното прилагане на закона, за да не буди съмнения, че правото е еднакво за всички, посочи тя.

Авторитетът на ЦИК и съда няма да пострада от казуса с ДПС, подчерта Валя Гигова в предаването "Преди всички". Според нея съмнения в независимостта на ЦИК с оглед на нейното конструиране не може да има, а съдът има последната дума, защото е "част от държавната система, която поправя всички други грешки".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Кабинетът ще направи необходимото за предотвратяване на опорочаването на вота

Служебният премиер Димитър Главчев каза, че ще бъде направено необходимото за предотвратяване на опорочаване на вота - в отговор на въпрос на депутата от БСП Борислав Гуцанов дали ГРАО ще извърши проверка на съмнителни адресни регистрации. Повод за питането стана информация за регистрирана над хиляда души на един адрес в град Стамболийски...

публикувано на 13.09.24 в 10:15
Делян Пеевски

Делян Пеевски: ДПС е само едно, другите са отцепници

Байрам Байрам след решението на ВАС: Новото начало е факт Участниците в поредните предсрочни избори - 28 партии и 11 коалиции Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 12.09.24 в 12:00
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков и министър-председателят Димитър Главчев

МВР ще противодейства ударно на купуването и продаването на гласове

Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви по време на национално съвещание на министерството, посветено на изборите, че ще противодействат успешно на купуването и продаването на гласове. От своя страна премиерът Димитър Главчев посочи, че правителството няма да допусне да се твърди че МВР опорочава изборите, както и да се..

публикувано на 12.09.24 в 11:50

Радев: Доверието е залогът за успеха на партиите по време на избори

Доверието е залогът за успеха на партиите по време на избори, заяви президентът Румен Радев. Той бе помолен да коментира решението на ВАС да позволи регистрация на коалицията около Делян Пеевски. "А доверието идва от честното отношение към гражданите. Защото повторните клетви и обещания в една предизборна кампания и тяхното моментално..

публикувано на 12.09.24 в 11:20

Кабинетът предлага на ЦИК допълнителни гаранции за прозрачността на вота

Кабинетът предлага на ЦИК допълнителни гаранции за прозрачността на изборите, особено в частта за машинното гласуване, става ясно от съобщение на правителството. Служебното правителство очаква за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване да се използва специална хартия с допълнителни защити от Печатницата на БНБ и да се унищожи останалата от..

публикувано на 12.09.24 в 09:30

Борисов видя портньори след вота: Тези, които бяхме в сглобката, плюс БСП и ИТН

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подава ръка на партиите от сглобката, за да се търси вариант на управление след изборите. Борисов включи и като бъдещи партньори БСП и ИТН. По думите му прагматизмът в политиката трябва да надделее. Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че хората трябва да чуят какво ще се прави след изборите от всички..

публикувано на 11.09.24 в 10:05
Делян Пеевски

ВАС остави без разглеждане жалбите на ДПС-Пеевски

Върховният административен съд остави без разглеждане двете жалби на фракцията около Делян Пеевски срещу отказа Централната избирателна комисия да заличи политическа партия "Движение за права и свободи“, допусната до участие в частичните местни избори на 20 октомври. Върховните магистрати приемат, че съдът не е редовно сезиран с оспорване на..

публикувано на 10.09.24 в 18:35