Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кен Кларк: Великобритания изглежда по-добре благодарение на имигрантите

Кен Кларк
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британският министър без портфейл Кен Кларк изненада днес кабинета с изявление, че Великобритания изглежда по-добре благодарение на имигрантите и че дебатите по-темата са националистически.

Имигрантите правят Великобритания да изглежда по-добра като общество, заяви министърът без портфейл Кен Кларк, като отхвърли твърденията на премиера Дейвид Камерън, че правилата в ЕС са довели до масова имиграция на чужденци. В интервю за "Файненшъл таймс" Кларк казва, че дебатът за спиране на чужденците да идват във Великобритания е крайнодесен и националистически опит да се бяга от реалността. Министърът смята, че имигрантите имат положителен принос за страната и че свободното движение на имигранти в ЕС е необходимо за развитието на пазарната икономика и ако се налагат ограничения, те трябва да засягат единствено достъпа до социалните помощи и здравеопазването.

Коментарите на Кен Кларк идват в момент, в който лейбъристите и либералдемократите подкрепиха призивите на министрите от консервативната партия за по-сурови ограничения на правата на имигрантите от ЕС да кандидатстват за социални помощи във Великобритания и определено изненадаха "Даунинг стрийт".

Министърът на външните работи Уилям Хейг реагира първи с общо взето умерен тон, че бъдещето ще покаже дали нивата на имигрантите са неприемливи, като е съгласен, че хората трябва да се придвижват свободно в търсене на работа, но не и за да използват системата за социални помощи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!