Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин поставя въпроса за имиграцията при срещата си с Уилям Хейг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин ще се срещне днес в Лондон с британския си колега Уилям Хейг. Очаква се българската страна отново да повдигне  въпроса за нуждата да бъде запазен принципа на свободно движение на хора в Европейския съюз.

По време на срещите си в Лондон Кристиан Вигенин е подчертал, че поставянето на бариери пред свободното движение на хора нарушава чувствителния баланс в единния вътрешен пазар и води към намаляване на конкурентоспособността и отслабване на възможностите за растеж в ЕС.Това ще бъде и основното послание при днешните му разговори с британския външен министър Уилям Хейг.Лондон настоява Европейския съюз да промени правилата си, за да може да бъде ограничена миграцията в рамките на организацията.

Намеренията на британското правителство да наложи годишна квота, като допуска само 75 хиляди души от други страни-членки в Обединеното кралство, бяха остро критикувани в Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу призова да не се прибягва до сплашвания и да бъде запазен един от основните принципи на Евросъюза.  

Великобритания беше подложена на нов натиск в сряда вечер, когато българският външен министър Кристиан Вигенин по време на конференция на организацията "Оупън юръп", повтори загрижеността на Барозу от популистките послания, които идват от Великобритания, коментира днес вестник "Гардиън".

Пред изданието българският външен министър заявява:

Убеден съм, че след първи януари, когато обществото видя, че няма приток на имигранти от България и Румъния, тези необосновани опасения ще изчезнат и дебатът във Великобритания ще се съсредоточи отново върху истинските проблеми.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!