Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски мозъчен тръст предлага мерки срещу придобиване на земя от чужденци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски дясно ориентиран мозъчен тръст предлага радикални планове за спиране на чужденци, живеещи извън Европейския съюз, да купуват имоти във Великобритания, както и за ограничаване на инвестициите в ново строителство. Организацията "Сивитас" критикува правителството, че позволява на богати чуждестранни инвеститори да предизвикват "бум" на пазара за недвижимо имущество, като тласкат цените нагоре и лишават милиони британски граждани от реален достъп до пазара.

Подобни мерки биха попречили на хора като Роман Абрамович, собственик на футболния клуб "Челси", или други руски олигарси, да продължават да увеличават списъка си с придобити британски жилища. Цели се още да се ограничи потокът от инвестиции от страни като Китай, Малайзия и Сингапур.

Загрижеността на "Сивитас" е породена от факта, че много от хората със средни и ниски доходи са принудени да плащат високи наеми, тъй като не могат да си позволят да купуват жилища. Организацията предлага да се въведе схема, подобна на тази в Австралия, където не се позволява на чужденци да купуват имоти, освен ако това не носи ползи за развитието на пазара за недвижимо имущество.

По данни на "Сивитас" през 2012-а година 85 процента от покупките на елитни жилища в Лондон са с пари от чужбина. За последните две години само 27 процента от новопостроените жилища в Лондон са станали притежание на британци, като повече от половината са собственост на граждани от Сингапур, Хонконг, Китай, Малайзия и Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!