Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата гарантира студентски кредити за 40 млн. лева през тази година

Снимка: БГНЕС

Държавата гарантира студентски кредити за 40 милиона лева през тази година. Близо 13 хиляди студенти са се възползвали до момента от този вид заеми.

40-те милиона лева държавна гаранция за студентски кредити са предвидени в бюджета за тази година. Всеки студент или докторант може да изтегли заем при по-добри условия, обясни просветният министър Анелия Клисарова.

В студентското кредитиране са включени четири банки. Има два вида кредит. Студентите взимат около 2000 лева кредит, когато е свързано с плащане на студентски такси. Вторият вид кредит за издръжка – неговата средна стойност е около 3000 лева.

До 7% ще е лихвата по кредита – е записано в правителственото постановление. Заемът започва да се изплаща след завършване на образованието и започване на работа.

Над 21 млн. лева допълнително получиха висшите училища. С 5,4 млн. лева ще се стимулира обучението на педагогическите, природните, техническите и инженерните специалности. Останалите 16 млн. лева ще бъдат разпределени за вузове според класацията за оценка на качеството на обучението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!