Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон приветства постигнатото споразумение между правителството и протестиращите в Украйна

барак обама
Снимка: БГНЕС

Вашингтон приветства постигнатото споразумение между правителството и протестиращите в Украйна. От Белия Дом призоваха за бързо прилагане на приетите точки и в същото време потвърдиха информациите за проведен разговор между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин.

Едночасовият телефонен разговор, който, според висш представител на Държавния департамент, е бил иницииран от американска страна, е бил конструктивен и в него Владимир Путин е изявил желание да участва в прилагането на споразумението.

Високопоставеният представител допълни, че и двамата президенти са се съгласили, че има нужда от стабилизиране на украинската икономика. Лицето още заяви, че по време на ключови моменти от кризата вицепрезидентът Джо Байдън е бил в ролята на "много значим дипломатически канал". В същото време прессекретарят на Белия дом Джей Карни подчерта нуждата от бързо прилагане на приетите стъпки.

Стъпките, които бяха поети са напълно съвместими с това, за което президентът се застъпи, в това число призив за деескалация на насилието, конституционни промени, коалиционно правителство и извънредни избори.

Освен това, Карни за пореден път отхвърли твърденията, че конфликтът в Украйна е бил война между Русия и Запада. Той каза, че в случая става дума за конфликт, породен от желанието на украинците сами да определят своето бъдеще.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!