Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английският е вече втори език в едно от всеки десет училища в Англия

Английският е вече втори език в едно от всеки десет училища в Англия. Поради големия приток на имигранти през последните пет години децата, чийто първи език не е английски, са се увеличили с една пета и вече са над един милион души.

От тях най-голям прираст бележат учениците от Източна Европа, които са станали три пъти повече между 2008 и 2013г. Най-голям скок са отбелязали децата, които говорят румънски като първи език. Те са се увеличили с 527% за последните пет години и вече са близо девет хиляди души. Втори са учениците от Литва, следвани от тези от Унгария.

Данни на британското министерство на образованието показват, че българският език е на четвърто място. Броят на българчетата е скочил с 255% от 2008 г. насам и те вече са 4335.

Сведенията бяха публикувани след искане по Закона за достъп до информацията, отправено от в-к „Дейли мейл“. Изданието, известно с антиимигрантския си уклон, пише, че учебните заведения са препълнени и държавата ще трябва да похарчи пет милиарда паунда през следващите две години, за да разкрие места за повече деца.

Освен това, учениците, които не знаят английски, изискват много повече внимание от страна на преподавателите. Поради това тяхното обучение струва на държавата по 30 хиляди паунда на година, в сравнение с петте хиляди, отделяни за останалите деца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!