Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на външната комисия на ЕП настоя за спасителна финансова помощ за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските институции час по-скоро да подготвят спасителен пакет за Украйна, за да се избегне банкрут на страната и изпадането й в тотална зависимост от Русия. За това призова председателят на външната комисия в Европейския парламент - германският евродепутат Елмар Брок, който до вчера беше в Киев начело на специална мисия.

20-те милиарда евро, които Международният валутен фонд и Европейският съюз бяха готови да отпуснат на Украйна още през октомври миналата година, сега трябва да бъдат осигурени без отлагане, смята Брок. По думите му, тогава президентът Янукович е отказал този финансов пакет, защото към него е имало условие за реформи. Новото правителство ще извърши тези реформи, убеден е германският евродепутат, според когото разговорите по този въпрос трябва да започнат незабавно. Елмар Брок предупреди и че Русия, която неведнъж е изнудвала Украйна с енергийните цени, може да ги увеличи сега, за да затрудни процеса на промени в страната.

Брок не изключва възможност за руска интервенция в Украйна, която, по думите му, не трябва да бъде допусната.

Много е важно да няма размирици, да се спазва върховенство на закона, и да не се поставя под въпрос единството на страната – за да не се дават никакви основания за руска намеса, подчерта евродепутатът.

Според него, ако всичко е наред със сформирането на новото правителство и предстоящите през май избори, Украйна може да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз още през лятото.

Междувременно председателят на групата на социалистите в Европарламента Ханес Свобода призова търсенето на отговорност от виновните за кръвопролитията в Украйна да не става на принципа на отмъщението, а според международните правни норми.

С освобождаването на Юлия Тимошенко трябва да се сложи край на избирателното правосъдие в страната, смята Свобода.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!