Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Давутоглу е на посещение в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският външен министър Ахмед Давутоглу днес е на посещение у нас. С българския си колега Кристиан Вигенин той ще обсъди двустранните отношения, сътрудничеството в икономиката и актуални въпроси от международния дневен ред, съобщават от МВнР. Турският първи дипломат идва след месеци на напрежение между София и Анкара заради разрешителните за пътуване на превозваческите фирми от двете страни на границата. В крайна сметка на 18-и февруари транспортните министри се разбраха да подпишат нова спогодба за международните превози.

Друг проблем остава контролът по границата, свързан с допускането на нелегални имигранти и бежанци от турските гранични власти към българска територия, заради което кабинетът Орешарски реши да строи ограда.

Съвместни българско-турски комисии от години обсъждат без резултат и замразени спорни теми като обезщетения за наследствени имоти, социални осигуровки на изселници и строежи на язовири.

Турската преса преди време писа, че Ахмед Давутоглу отложил посещението си у нас в началото на месеца, защото програмата не включвала среща с президента Плевнелиев. Двете външни министерства отрекоха публикацията. Днес обаче външният министър на страната ще бъде приет от държавния глава.

Няма предварителна информация за останалите срещи в програмата му в България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!