Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама и Меркел с план за уреждане на кризата в Украйна

| обновено на 05.03.14 в 08:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел обсъждат план за уреждане на кризата в Украйна, съобщи Ройтерс. Планът предвижда изтегляне на руските войски в базата им в Крим и изпращане на международни наблюдатели, които да следят за спазването на правата на рускоезичното население в страната. Това ще позволи директни преговори между руското и украинското правителство и провеждане на президентските избори в Украйна на обявената дата през май.

Според Москва всички мерки на президента Владимир Путин по отношение на Украйна днес са за защита именно на рускоезичното население, застрашено след смяната на властта в Киев миналия месец.

Кризата в Украйна ще бъде обсъдена днес в рамките на съвета НАТО - Русия. Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров ще се срещнат в Париж в рамките на конференция за решаване на бежанския въпрос в Ливан.

На среща, състояла се късно снощи в Мадрид, Лавров е заявил пред върховния представител на Европейския съюз Катрин Аштън, че устойчивото нормализиране на положението в Украйна трябва да се опира на конституционна реформа, която ще отчита в пълна мяра интересите на всички региони на Украйна. Руският дипломат е изтъкнал необходимостта от създаване на правителство на националното единство, разоръжаване на незаконните формирования и отстраняването им от улиците на украинските градове, съобщи руското външно министерство.







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!