Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон поиска промени в договорите на ЕС

| обновено на 16.03.14 в 12:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън обяви седем искания на Лондон за промени в договорите на Европейския съюз. В статия в "Дейли Телеграф" Камерън пише, че Лондон ще настоява за по-строг контрол на миграцията в общността при присъединяването на нови държави-членки, за гаранции, че няма да има злоупотреби с британската социална система, за премахване на идеята за все по-тесен съюз, за ограничаване на върховенството на Съда на ЕС в Люксембург над британските съдилища и за повече възможности за блокиране на еврозаконодателство в националните парламенти. 

Британският премиер иска нови търговски разпоредби, които ще дадат на националния бизнес по-свободен достъп до пазарите на Америка и Азия и посочва, че Еворпейският съд по правата на човека не трябва "да се меси прекалено" в работата на британската полиция и съдебна система. Камерън пише, че Европа трябва да се откаже от принципа на "все по-тесен съюз", който "не е правилен за Великобртинаия".

Той добавя, че ако Брюксел изпълни тези искания, ще настоява Обединеното кралство да остане в ЕС по време на планирания за 2017-а година референдум за британското членство в организацията.

Думите му обаче бележат началото на друга, по-скорошна кампания – тази за изборите за Европарламент през май. Втвърдявайки своята позиция към Европа, Дейвид Камерън иска да успокои както евроскептиците в собствената си партия, така и да спре оттичането на гласове от консерваторите към антиимигрантската Партия на независимостта в Обединеното кралство на Найджъл Фарадж. Нейната популярност е смятана за основната причина, поради която консерваторите сега се нареждат на второ място в анкетите след опозиционните лейбъристи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!