Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На местните избори във франция над 900 000 кандидати се борят за места в местните съвети на около 36 000 общини

Във Франция днес се провежда първият тур на местните избори. Предварителните прогнози са противоречиви, а очакваната избирателна активност е много ниска.

Изборните секции във Франция отвориха врати за 45-те милиона избиратели, но според проучванията днешният вот може да отбележи рекорд по ниска активност. Най-малко 35% няма да гласуват според агенция Ifop. И все пак общинските избори са сериозен тест както за управляващите социалисти, с драматично спаднал рейтинг напоследък, така и за основната дясна опозиция, разделена и нестабилна след последните си изборни загуби.

Вотът ще протече под сянката на аферата със съдебните подслушвания на бившия френски президент Никола Саркози, но, според анкетите, това едва ли ще повлияе върху избора на гласоподавателите.

Главният печеливш от слабата активност се очертава крайнодесният Национален фронт, който се надява на изборен пробив в редица градове. За да достигнат до втори тур, кандидатите трябва да съберат 10% от гласовете. В Париж, битката за кметското кресло е между две амбициозни кандидатки - социалистката Ан Идалго и Натали Косиюско-Моризе от десния Съюз за народно движение.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!