Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След спорове депутатите определиха възнагражденията на служителите в Сметната палата

Снимка: БГНЕС

Повече от два часа депутатите спориха какви заплати да получават служителите на Сметната палата. Обсъждани бяха и допълнителните им възнаграждения. 

Месечните заплати на служителите на Сметната палата ще се определят от председателя според вътрешните правила за работната заплата и бюджета за съответната година. Служителите ще получават и допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. Освен това служителите ще могат да бъдат награждавани еднократно с отличия или с предметни и парични награди до размера на основната месечна заплата. От ГЕРБ настояха тези текстове да отпаднат.

Представете си, че е разкрито нарушаване на закона или неправилно разходване на средства по европрограми, или бюджетни и така нататък, и това е със значим фискален ефект, обясни за отличията председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

От ГЕРБ Десислава Атанасова беше категорична, че не следва да има допълнителни възнаграждения.

Дори и служител или одитор на Сметната палата да е извършил някакъв героичен подвиг, като е извършил проверка и открил закононарушения, то това влиза в неговата длъжностна характеристика, обясни Атанасова.

Служителите на Сметната палата ще имат право на представително облекло. Стойността и видът ще се определят ежегодно, решиха депутатите.

Какво значи това, колеги. Ще определяме вида, ще викаме тук модни корифеи да определят какво е облеклото, какви са аксесоарите към него, коментира Станислав Иванов от ГЕРБ.

Служителите на Сметната палата са длъжни да опазват държавната, търговската или банковата тайна и да не разгласяват факти, станали известни при изпълнението на техните задължения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Парламентът трябва да приеме окончателно Закона за Сметната палата

Депутатите продължават работата си по второто четете на Закона за Сметната палата. Очаква се днес той да бъде приет окончателно. В дневния ред на парламента е и второто четене на Законопроекта за потребителския кредит. До момента депутатите определиха..

публикувано на 27.03.14 в 07:21

Върнат е старият модел на управление на Сметната палата

Окончателно беше върнат старият модел на управление на Сметната палата. Начело на палатата ще е колективен орган от един председател и 8 членове. Съставът ще се избира за срок от 7 години. Смяната на модела предизвика остри дебати в пленарна зала.  По..

публикувано на 25.03.14 в 18:51