Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредната среща между Лавров и Кери завърши без конкретно споразумение за украинската криза

| обновено на 31.03.14 в 08:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Външните министри на Съединените щати и Русия се договориха "да работят с украинското правителство за осигуряване на правата на националните малцинства, разоръжаване на провокаторите, осъществяване на конституционна реформа и провеждане на честни и свободни избори под обективно международно наблюдение“. Това заяви руският първи дипломат Сергей Лавров след снощните консултации в Париж с американския държавен секретар Джон Кери. По думите на Лавров, Москва все още настоява за федерално устройство на Украйна:

Искаме ясно да покажем, че федерализацията не означава, както се твърди в Киев и на други места, опит да се раздели Украйна. Напротив, ние сме убедени, че само федерализацията със зачитане на традициите и езика на всеки регион ще осигури единството на страната.

От своя страна, американският държавен секретар Джон Кери призова Русия да изтегли частите си от границата с Украйна и заяви, че всякакво обсъждане на бъдещето на страната трябва да става с участието на лидерите в Киев:

Ние се съгласихме да обмислим идеите и предложенията, до които достигнахме днес, и да продължим разговорите си скоро. Съединените щати се консултират с Украйна на всяка стъпка от този процес и няма да приемем път напред, където законното правителство на Украйна не е на масата, каза първият дипломат на САЩ.

До 10-12 дни представители на Вашингтон, Москва и Киев ще обсъдят ситуацията в Приднестровието, чиито лидери поискаха присъединяване към Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!