Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът удостои Ирина Бокова с орден "Стара планина"

Снимка: БГНЕС
Образованито и опазването на културното наследство могат да ни обединят, смята генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя получи орден "Стара планина" с лента на специална церемония и с признанието на президента: Скъпа Ирина, България искрено се гордее с Вас.

Първата българка - генерален директор на ЮНЕСКО, си спомни детството в Якоруда: Това, което си спомням, бяха моите две баби, едната от които живееше в мюсюлмански квартал и си спомням как аз тичах с голямо любопитство на мюсюлманските сватби. Когато моята баба даваше шарените яйца на нейните съседки, а съседките по Рамадан даваха в края на деня нещо сладичко да се почерпи, може би оттогава остана моят интерес към историята, към това колко е важно хората да намират път едни към други.

И тъй като силата на една държава отдавна не се измерва само във военни единици, а и в духовното й развитие, Бокова припомни, че образованието и културата са цели, които могат да ни обединят: В този момент, когато ние сме решили основните геополитически приоритети на България, на мен много ми се иска да видя един особен интерес върху развитието на образованието, на качеството на образованието. Да се развива културата, да опазваме нашето културно наследство.

Министерството на културата работи за разширяване на списъка на паметниците на културата под егидата на ЮНЕСКО, допълни Бокова: Имаме предварителен списък, който вече е одобрен от ЮНЕСКО, в който са някои от тези паметници. Аз бих искала да видя Магурата, да бъде разширен паметникът "Казанлъшката гробница", да бъдат добавени някои от другите гробници - "Голямата косматка" или "Александрово", зависи от експертите. Също така за нематериалното наследство. Аз мисля, че ние имаме тук много още традиции, освен Бистришките баби или нестинарството. Знаем, че работим заедно с Румъния и Молдовската република за мартеницата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!