Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Церемония в София по случай 100-годишнината от Първата световна война

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев и британският принц Едуард участваха в София в церемония за отдаване на почит към загиналите в Първата световна война. Визитата на Херцога на Кент у нас е по повод отбелязването на 100-годишнината от началото на Първата световна война.

Дипломати от различните държави - съюзници и противници в Първата световна война, застанаха заедно, за да почетат общото си минало. На място, където са погребани британски и ирландски военнослужещи, близо до германските, италианските и френските военни гробища.
Както напомни посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, В името на помирението, за да почетем загиналите от всеки народ.  
Принц Едуард, който е председател на комисията за военните гробове на Британската общност, отдаде почит на всички загинали:
243-ма военнослужещи от Британската общност, дали живота си в двете световни войни, са погребани тук в България. Те не са забравени. Застанал днес тук пред вас, ми става по-ясно от всякога, че болката и загубата се споделят от хората по цял свят. Именно в това съзнание се корени нашето помирение.
Припомняйки, че мирът няма алтернатива, президентът Росен Плевнелиев посочи: Наш общ дълг е спомените за жестокостите на войната да бъдат съхранени в името на един по-добър свят.
Утре принц Едуард ще присъства на церемония в памет на загиналите през Първата световна война на военното гробище в Пловдив. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!