Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закон ще работи за конкуренцията и баланса на интересите

Снимка: БГНЕС

Засилване на конкуренцията в условията на пазарно стопанство и възстановяване на баланса на интересите между производители, търговци и потребители е целта на вносителите на промени в Закона за защита на конкуренцията. Това заяви заместник-председателят на парламентарната икономическа комисия Румен Гечев. Той допълни, че интересите на българските потребители и в не малко случаи на производителите са нарушени и промените в закона се правят, за да бъдат защитени.

Защитата на принципа на конкуренция е в интерес на всички фирми, които оперират в България. След като са регистрирани фирмите в България, съгласно нашето законодателство, ние ги третираме еднакво и за нас те са български фирми.

Според Йордан Матеев - изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, един от рисковете, които предпоставя законопроектът, е свързан именно с целите му да защити малките и средните български производители: 

Тъй като проектът стимулира вноса на стоки и стимулира търговците да работят с по-големи производители, поради огромни рискове от глоби. Това би означавало, че цената за българските производители и за техните стоки ще се вдигне. Това няма как да не се отрази върху крайната цена, на която българският потребител купува своите стоки.

Димитър Вичев от Асоциацията на българските винари изрази подкрепа за проектозакона и даде пример за натиск и рекет от веригите, свързан с определени видове такси: 

Имат едни малки стаички, в които правят т.нар. "преговори" , където ти дават предварително подготвен един анекс, който имаш само правото да го подпишеш или не, защото в общите условия на договорите пише, че ако не подпишеш анекса за тази година, договорът се прекратява. Моята фирма загуби 100 хиляди лева инвестиции, направени 10 години в една много известна верига в България, защото отказахме да плащаме такса "рожден ден".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!