Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заповед за систематично прогонване на ромите от елитен парижки квартал отново предизвика скандал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов скандал във връзка с политиката към ромите се разрази във Франция заради вътрешна полицейска заповед, издадена в Париж. Тя дава указания за систематично прогонване на ромите от елитен столичен квартал.

Френското министерство на вътрешните работи поправи текста на полицейската заповед за систематично изселване на ромите, живеещи на улицата в елегантния Шести район на Париж. Информацията за наредбата изтече вчера във вестник "Паризиен" и продължава да буди остри реакции. Материал в "Нувел обсерватьор" изразява безпокойство от зачестилите агресивни политически реакции към ромите. Няма ромски въпрос, има проблем с етническа и социална сегрегация на най-голямото демографско малцинство в Европа - отбелязва изданието. Нашите добронамерени мислители спират да мислят добронамерено и пропъждат проблема - се казва в остра статия във в. "Фигаро".

Вчера говорителят на френското правителство Стефан льо Фол заяви, че ромите трябва да бъдат връщани там, откъдето са дошли - в Румъния или в България. Политиката спрямо тях трябва да бъде твърда, но с хуманно измерение - твърди той.

Никакъв полицейски контрол не може да бъде извършван на лица въз основа на предполагаемия им произход - заяви в съобщение френският вътрешен министър Бернар Казньов след поправката на текста на заповедта.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!